Rakouské volby vyhráli lidovci. Druhé místo zřejmě uhájí Svobodní před sociálními demokraty

Události: Rakouské volby vyhráli lidovci následováni socialisty a Svobodnými (zdroj: ČT24)

Rakouské parlamentní volby vyhrála lidová strana (ÖVP) Sebastiana Kurze ziskem 31,4 procenta hlasů. Ukázaly to předběžné konečné výsledky, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. Výsledky, v nichž ale není započítán téměř milion korespondenčních hlasů, přisuzují druhé místo protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ) se ziskem 27,4 procenta, třetí je Sociálnědemokratická strana (SPÖ) s podporou 26,7 procenta hlasujících. Rakouský prezident už oznámil, že pověří sestavením vlády Sebastiana Kurze.

Do Národní rady se ještě dostali s pětiprocentním ziskem liberálové (NEOS) a Kandidátka Petera Pilze, které předběžný výsledek přisuzuje zisk 4,1 procenta hlasů. Naopak Zelení budou v parlamentu chybět.

Oficiální konečný výsledek má být oznámen ve čtvrtek. Volební účast vzrostla oproti předchozím volbám ze 75 na 80 procent.

Horizont ČT24 k rakouským volbám (zdroj: ČT24)

Vítězství lidovců jednatřicetiletého Kurze, který se stane nejmladším šéfem vlády v Evropě, se očekávalo. „Dnes nám voliči svěřili velkou odpovědnost. Měli bychom se nad tím zamyslet a je třeba si uvědomit, že mnoho lidí vložilo do našeho hnutí velké naděje. Slibuji vám, že budu vší silou usilovat o změnu v této zemi, a rád bych vás vyzval, abyste nás na této cestě následovali,“ slíbil šéf lidovců ve svém prvním povolebním vystoupení.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen už oznámil, že pokud se potvrdí odhady výsledků voleb, pověří Kurze sestavením vlády. Tu by mohla tvořit podle analytiků koalice lidovců a Svobodných.

Podle předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho je ale stále možné, že bude v Rakousku dál vládnout velká koalice jako doposud. „Nejprve je důležité počkat na oficiální výsledky a ne hned začít spekulovat o koalicích. Ale je jedna věc, kterou vám mohu říci. Strana svobodných zůstává pravdivou vůči sobě samé a vůči Rakušanům,“ uvedl Strache.

Pokud by sociální demokraté skončili na třetím místě, jak naznačuje předběžný výsledek, stalo by se tak poprvé od druhé světové války.

Dosavadní sociálně demokratický kancléř Christian Kern už oznámil, že se nechystá odstoupit z vedení strany. Před svými příznivci připustil, že výsledek voleb není takový, jaký by si přál. Už před volbami ohlašoval, že sociální demokraté odejdou do opozice, pokud neobhájí prvenství.

Speciál ČT24 k rakouským parlamentním volbám (zdroj: ČT24)

Smutek panuje ve volebním štábu Zelených. „Je to pro nás Zelené naprosto bolestná porážka,“ připustila volební jednička strany Ulrike Lunaceková. Straně nejspíš uškodil i její bývalý člen Peter Pilz, který do Národní rady kandidoval s vlastní Kandidátkou Petera Pilze a podle všeho uspěl. 

Prezident chce proevropskou vládu

Velké slovo bude mít při vyjednávání o vládní koalici prezident Alexander Van der Bellen. Ten se k účasti Svobodných ve vládě vyjádřil opakovaně velmi kriticky. „V tomto ohledu má velké pravomoci i velký prostor pro neformální jednání. Očekával bych, že právě on bude působit v roli mediátora pro pokračování velké koalice,“ nastínil ve vysílání ČT24 historik a germanista Petr Šafařík.

O rakouské volby byl nebývalý zájem. Akreditovalo se na ně zhruba 900 zástupců médií z celého světa. Zahraniční média ve zpravodajství z Rakouska zdůrazňují hlavně mládí příštího kancléře a také očekávaný politický posun země směrem doprava.