V Itálii havaroval autobus s českými turisty. Řidič zemřel, 18 lidí je zraněno

Události: Při nehodě autobusu s českými turisty zemřel řidič (zdroj: ČT24)

Na severu Itálie havaroval v pátek v podvečer autobus se třiceti českými turisty. Poblíž města Cavareno v provincii Trento sjel ze silnice a převrátil se na bok. Při nehodě zemřel řidič, dalších 18 cestujících bylo zraněno a převezeno do nemocnice. Některá zranění jsou vážná, ale žádný ze zraněných není v ohrožení života, potvrdila mluvčí českého Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Nehoda se stala v pátek přibližně v 19:00 SELČ mezi obcemi Sarnonico a Cavareno poblíž města Trento. Autobus v zatáčce náhle vyjel ze silnice a skončil v travnatém poli. „Autobus vyjel ze silnice a zastavil se ve svahu. Náraz řidiče vymrštil ven, ostatní zůstali zaklínění uvnitř,“ popsal havárii velitel hasičů Alberto Borzana.

Řidič byl na místě mrtev. Podle policie i místních médií však svým rozhodnutím předešel ještě horší tragédii. „Měl před sebou obec Cavareno a do nehody mohlo být zapleteno více lidí. Zvolil jediné řešení – poslat autobus do protisvahu a tak ho zastavit. Některá místní média uvádějí i jeho jméno a podtrhují, že je pro ně hrdinou,“ uvedla spolupracovnice ČT v Itálii Vědunka Lunardi.

Na místo dorazily tři helikoptéry, hasiči a sedm sanitek, které rozvezly zraněné do nemocnic ve městech Cles a Trento. Podle velvyslankyně ČR v Itálii a na Maltě Hany Hubáčkové jde především o zlomeniny a tržné rány. „Bylo to velké štěstí. Za panem řidičem, kde to bylo nejhorší, nesedělo deset lidí,“ popsal jeden z turistů.

Případ řeší pojišťovna, jejíž asistenční služba je v kontaktu s partnerskou pojišťovnou v Itálii a stará se nezraněným o ubytování. Příčiny nehody vyšetřuje policie. Podle prvních zjištění je možné, že autobusu selhaly brzdy.

Pro turisty, kteří byli na několikadenním výletě v italských horách, již podle české velvyslankyně v Římě Hany Hubáčkové přijel náhradní autobus a skupina by se měla vrátit domů v neděli. Původně měla odjet ještě v sobotu. „Někteří ale budou vyslechnuti karabiníky, tak je potřeba, aby tam zůstali a byli k dispozici,“ uvedla Hubáčková.

V sobotu v podvečer zůstávalo v nemocnicích ještě 15 zraněných turistů. Pro ty, kteří nebudou moct odjet domů v neděli autobusem, zajistí přepravu pojišťovna.

V Itálii havaroval autobus (zdroj: ČT24)

Turistům na místě pomáhá konzulka, honorární konzul a také delegátka cestovní kanceláře. „Jsme tam k dispozici i kvůli překladům, protože to je nutné,“ dodala česká velvyslankyně.

  • 8. března 2003 (ČR) – Na silnici E55 nedaleko obce Nažidla na Českokrumlovsku se převrátil patrový autobus, který spadl z asi sedmimetrového srázu. Na místě zemřelo 17 lidí, dva po převozu do nemocnice a poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Zraněno bylo 34 lidí.
  • 6. července 1995 (Slovensko) – Autobus Karosa firmy Modelárna z Nemošic na Pardubicku havaroval u Kolárovic v okrese Žilina. Při nehodě, kterou zavinil řidič a špatný technický stav brzdového systému, zemřelo na místě 16 lidí, další člověk zemřel v nemocnici. Zraněno bylo dalších 28 lidí.
  • 2. února 1999 (ČR) – U obce Středokluky v okrese Praha-západ narazil řidič plně obsazeného autobusu do stojícího nákladního vozu a do osobního auta. Nehodu nepřežilo 10 osob (sedm zemřelo na místě, tři podlehly zraněním v nemocnici) a 27 lidí bylo zraněno, z toho 15 těžce.
  • 23. června 2012 (Chorvatsko) – Osm lidí zemřelo při nehodě českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku. Informaci místních médií ČTK potvrdil český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Dodal, že tři lidé byli těžce zranění.
  • 13. prosince 2004 (ČR) – Šest lidí zahynulo a stejný počet utrpěl zranění při nehodě linkového autobusu na dálnici D1 u Domašova na Brněnsku. Do autobusu, který vyjížděl z odpočívadla u motorestu Devět křížů, zezadu narazil kamion pro přepravu automobilů. Mezi šesti oběťmi, které pocházely ze Slovenska, byla i teprve sedmiměsíční holčička.
  • 16. července 2006 (ČR) – Šest mrtvých, z toho pět na místě, si vyžádal náraz linkového autobusu do mostního pilíře na druhém kilometru dálnice D8 u Zdib nedaleko Prahy. Nehodu zavinil řidič autobusu, který pravděpodobně usnul.