Obama cestou do Jordánska navštívil Jad vašem

Jeruzalém - Americký prezident Barack Obama se dnes na závěr třídenní návštěvy Izraele poklonil u hrobu zakladatele sionismu Theodora Herzla a navštívil jeruzalémský památník holocaustu. Před odletem do Jordánska zavítal do baziliky Narození Páně v Betlémě. V Jordánsku se Obama setkal s králem Abdalláhem II. Očekává se, že tématem jejich rozhovorů bude především občanská válka v Sýrii.

Ráno se vydal Obama spolu s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a premiérem Benjaminem Netanjahuem na Herzlův vrch v Jeruzalémě. Na tamním hřbitově jsou pochováni bývalí izraelští státníci. Obama položil věnec a podle židovského zvyku také kamínek na Herzlův hrob. Poklonil se rovněž u hrobu bývalého premiéra Jicchaka Rabina a krátce tam pohovořil s jeho rodinou. Rabin vyjednal s Palestinci první mírové dohody, v roce 1995 ho zabil židovský radikál. „Někdy je těžší prosazovat mír než začít válku,“ řekl dle Rabinovy dcery Daliji Obama.

Obama: Palestinský nárok na vlastní stát je oprávněný

Do památníku holocaustu Jad vašem ho kromě prezidenta a premiéra doprovodil rabín Jisrael Meir Lau, který prošel nacistickým koncentračním táborem Buchenwald a za holokaustu přišel o rodiče. Po návštěvě Jad vašemu se Obama ještě setkal s Netanjahuem, aby ho informoval o svých čtvrtečních jednáních v Ramalláhu. Zdůraznil při nich, že palestinský nárok na vlastní stát je oprávněný.

Obama v památníku Jad vašem
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Po jednání s premiérem měl vrtulníkem přeletět do Betléma na západním břehu a navštívit baziliku Narození Páně, v níž se dle křesťanské víry narodil Kristus. Kvůli písečné bouři ale musel použít automobil, takže do Betléma dorazil s hodinovým zpožděním. Z Betléma pak odjel na letiště u Tel Avivu, odkud odletěl do Jordánska.

Tam ho přijal král Abdalláh II. Očekává se, že hlavním tématem jejich jednání bude syrský konflikt. Jordánsko se potýká s přílivem už téměř půl milionu syrských uprchlíků. Král Abdalláh poukazuje na roli radikálních muslimů v konfliktu a bojí se, že se tyto kruhy budou snažit vytvořit si v Jordánsku základnu.

Jediná záruka bezpečnosti Izraele

Americký prezident přijel do Izraele poprvé od svého nástupu do úřadu v roce 2009. Nepřivezl žádné nové iniciativy a sám označil za cíl své cesty naslouchat a seznámit se s postoji zúčastněných. Hlavními tématy při jeho setkáních s izraelskými i palestinskými představiteli byl stagnující mírový proces, hrozba jaderného Íránu a situace ve válkou zmítané Sýrii.

Obama také hájil právo Palestinců na vlastní stát. Na čtvrteční přednášce před izraelskými studenty prohlásil, že takový stát je „jedinou zárukou bezpečnosti“ Izraele. Ujistil posluchače, že pro mírové rozhovory má Izrael spolehlivé partnery v předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdovi Abbásovi i palestinském premiérovi Salámovi Fajadovi.

Budování židovských osad na území, kde má být v budoucnu Palestina, označil za překážku míru. Mírové rozhovory jsou právě kvůli sporům o osady pozastaveny od roku 2010. Prezident USA dále údajně pomohl domluvit telefonát, při kterém se premiér Netanjahu omluvit Turecku za vojenský zásah proti flotile propalestinských aktivistů.

Při čtvrtečních jednáních se Obamovi dle stanice BBC nepodařilo přimět Mahmúda Abbáse k tomu, aby Palestinci přistoupili na obnovu mírových rozhovorů bez podmínek, jak to chce Izrael. Abbás prý trval na tom, že osady považuje za velkou překážku a že rozhovory nelze obnovit, dokud Izrael výstavbu nezmrazí.