Němci věznění v Turecku se mohou stát loutkami v mocenské hře Ankary

Horizont ČT24: Němci zadržovaní v Turecku (zdroj: ČT24)

Vztahy Německa a Turecka se zhoršily poté, co Ankara zadržela obhájce lidských práv Petera Steudtnera. V tureckém vězení je zadržován i další německý občan, novinář Deniz Yucel. Napětí mezi oběma zeměmi se zostřuje a panují obavy, že se uvěznění muži stávají obětními beránky v turecké nátlakové hře. Čas běží a jejich blízcí se snaží vyrovnat s nepříjemnou situací.

Když se Dilek Mayatürková rozhodla vstoupit do manželství s Denizem Yucelem, nechystala se zrovna svatba snů. „Nebyla to oslava. Měli jsme jen dva svědky a oddávajícího. Byl to jeden z návštěvních dnů, takže jsme se mohli alespoň držet za ruce. Ale nebylo to nic víc než právě toto. Odříkali jsme svatební slib a pak jsem musela nechat manžela jít,“ popisuje.

Novinář Deniz Yucel je zadržován v tureckém vězení na samotce už více než 150 dnů. Bez jakéhokoli oficiálního obvinění. Uvězněn měl být kvůli údajné propagandě na podporu teroristů a podněcování veřejného násilí. O jeho zločinech mají svědčit články, které turecko-německému novináři otiskl respektovaný německý deník Die Welt.

Deniz Yücel se svou ženou Dilek Mayatürkovou
Zdroj: ČT24

V červenci byl v Turecku zadržen další Němec, lidskoprávní aktivista Peter Steudtner. Turecko ho uvěznilo ve skupině deseti lidí oficiálně kvůli „spáchání zločinů ve jménu teroristické organizace bez toho, že by byli jejími členy“.

Steudtnera zadrželi během workshopu zaměřeného na bezpečnost a psychologickou péči o terénní humanitární pracovníky z Amnesty International. „Pokud jsou takto ohroženy mezinárodní organizace a jejich obhájci lidských práv, pak jsou ohroženi všichni,“ říká jeho partnerka Magdalena Freudenschussová, která žije v Berlíně.

Magdalena Freudenschussová
Zdroj: ČT24

Magdalena se snaží zůstat klidná, ale s Peterem mají dvě děti a těm podle ní táta hodně chybí. „Pro mě je důležité vědět, že (Peter) je srovnaný sám se sebou a že zůstává silný,“ říká.

V Německu se snaží najít azyl několik tureckých důstojníků NATO po zmařeném pokusu o loňský vojenský puč. Panují obavy, že se Němci zadržovaní Ankarou stanou rukojmími v diplomatické hře. Ministerstvo zahraničí v Berlíně už své občany varovalo, aby byli při cestách do Turecka obezřetní.

Dilek ani Magdalena si nechtějí připustit, že by se jejich zadržovaní muži stali figurkami boje mezi oběma zeměmi. V Turecku ale mohou být uvězněni celé roky, než bude zahájen řádný proces. „Deniz říká od začátku: Dostal jsem se sem jako novinář a jako novinář odejdu. Já očekávám spravedlivý soud. S tím, jak absurdní a bizarní obvinění jsou, na ně nechceme reagovat v hněvu. Máme svoji pravdu,“ ujišťuje Dilek.

Německo žádá bezpodmínečné propuštění svých občanů a hrozí přehodnocením svých vztahů s Tureckem s možnými restrikcemi v cestovním ruchu i v obchodních vztazích. Turecko se ale ze své pozice hnout odmítá.