V lidech to zůstává, všude jsou kontroly, říká rok po útoku Čech žijící v Nice

Čech žijící v Nice: Všude byl zmatek, vzpomíná na útok (zdroj: ČT24)

Útok v Nice si přesně před rokem vyžádal 86 lidských životů, přes čtyři stovky lidí utrpěly zranění. Památku obětí přijede do letoviska v pátek uctít i prezident Emmanuel Macron. „Byl tu strašný zmatek,“ vzpomíná na osudný večer Čech Václav Řeřicha, který byl s rodinou na slavnostním ohňostroji. Lidem podle něj doteď vadí, když sledují záběry, protože prožívají tragédii znovu.

Teroristický útok zasáhl Nice v den, kdy celá země oslavovala začátek Velké francouzské revoluce. Ohňostroj na promenádě sledovaly i rodiny s dětmi.

„Lidé běhali do všech stran. Policie, všichni říkali utíkejte. Orchestry přehlušily střelbu i tu jízdu nákladního auta. Vybavuji si jen ten zmatek, ale jedna známá ležela asi třicet metrů od zastaveného auta, na který stříleli policisté, a ta je z toho hodně šokovaná,“ podotkl Řeřicha.

„Když teď v televizi sledovala záběry, musela ji vypnout, protože prožívala znovu to, co prožila. Na lidi to dost zapůsobilo,“ konstatoval Čech.

Francouze šokovaly publikované snímky z místa

Francouzská prokuratura už požádala o stažení posledního vydání týdeníku Paris Match, jenž zveřejnil sérii fotografií z průmyslových kamer, zachycující okamžiky těsně po útoku. Podle úřadů jsou snímky neuctivé vůči obětem a pozůstalým. List se brání, že chtěl jen zajistit, aby se na mrtvé nezapomnělo.

„Byl jsem u novinového stánku, kde si lidé prohlíželi fotografie a skutečně říkali, že by se to nemělo zveřejňovat, že jsou tam fotografie, na kterých jsou vidět obličeje dětí,“ konstatoval Řeřicha. Jemu osobně nejvíc vadí, že při všech akcích jsou nyní prohlídky podobné těm na letištích.

Loni byly na místě v rámci oslav nasazeny jen desítky policistů. To se teď změnilo. „Už týden jsou tu policisté na všech křižovatkách, všude jsou připravené betonové bloky,“ uvedl Řeřicha.

Někteří přeživší trpí dosud traumaty. „Útok v Manchesteru mě šokoval. Vyvolal ve mně velké obavy. A potom, když jsem si uvědomila, že se blíží 14. červenec, došlo k dalšímu útoku v Londýně. Tyto události ve mně probouzí úzkost, nutí mě na to znovu myslet,“ říká přeživší Stéphanie Lacuissová.

Na osudný den vzpomíná i fotograf agentury Reuters Eric Gaillard, který bydlí vedle promenády – pařížská redakce se proto obrátila právě na něj, když přišly první informace o neštěstí.

„Jako fotoreportér jsem se dostal i do válečných oblastí. A když jsem tam jel, obvykle jsem se psychicky připravoval na to, že uvidím nepříjemné věci. Ale tady, 300 metrů od mého domova, byl ten kontrast prostě neuvěřitelný,“ zavzpomínal Gaillard.

Vraždil muž původem z Tuniska

Pachatelem útoku byl jednatřicetiletý Francouz tuniského původu. Policie ho na místě zastřelila. Podle vyšetřovatelů nebyl praktikujícím věřícím. Jednalo se o násilnického jedince, který předtím páchal jen drobnou kriminalitu. K jeho činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Smutné výročí si v Nice připomene i prezident Emmanuel Macron. Program zahrnuje vojenskou přehlídku, koncert nebo společnou ceremonii různých náboženství. Pieta vyvrcholí po půl jedenácté večer, kdy oblohu nad Anglickou promenádou ozáří 86 světelných paprsků – jeden za každou oběť.

Od atentátu v Nice se podle francouzských médií výrazně snížil počet turistů na celém Azurovém pobřeží. Místní úřady představily plán, jehož cílem je přilákat opět návštěvníky a na který vyčlenily milion eur (27 milionů korun). Podle Řerichy to ale pro letošek neplatí: „Všichni hoteliéři jsou nadšení, co je tu turistů.“

Francie v posledních letech čelí většímu počtu atentátů. Při střelbě v lednu 2015 na redakci týdeníku Charlie Hebdo a v následujících dnech přišlo o život 20 osob a v listopadu pak 129 lidí při koordinovaných útocích v Paříži.

Loni v červenci dvojice mladých francouzských muslimů vtrhla do kostela v městečku Saint-Étienne-du-Rouvray v Normandii, držela v zajetí šest lidí a pak zavraždila 85letého kněze Jacquese Hamela. K většině z těchto akcí se přihlásil Islámský stát.