Francie oslavila výročí pádu Bastily velkolepou vojenskou přehlídkou za účasti Trumpa

Americký prezident Donald Trump se zúčastnil pařížských oslav Dne Bastily. Výročí dobytí věznice v roce 1789 je považováno za počátek Velké francouzské revoluce. Jako čestný host přihlížel šéf Bílého domu velkolepé vojenské přehlídce.

Události: Pád Bastily letos s Francouzi slavil i Trump (zdroj: ČT24)

V čele armádního defilé na třídě Champs-Élysées pochodovaly americké jednotky na počest stého výročí vstupu Spojených států do první světové války.

„Je to velká francouzská tradice, při které nad Paříží létají stíhačky, vypouštějí při tom kouřovou trikolóru,“ konstatoval zpravodaj ČT Petr Zavadil. Francouzské letectvo předvedlo i další stroje, včetně bojových vrtulníků.

Trump sledoval ceremonii z tribuny. Za doprovodu manželky Melanie do centra metropole přijel kolem desáté dopoledne, na místě ho přivítali manželka francouzského prezidenta Brigitte a francouzský premiér Édouard Philippe. Krátce poté dorazil i Macron, který jel v čele slavnostního vojenského průvodu. 

V momentě, kdy před tribunou společně defilovaly sbory americké armády, námořnictva a námořní pěchoty, vzdal Trump vojákům hold salutováním. Několik vojáků pochodovalo v dobových amerických uniformách.

Známým pařížským bulvárem pochodovalo více než 3700 vojáků, další řídili přes 200 vojenských vozidel včetně obrněnců. Přehlídka se konala za přísných policejních opatření, na bezpečnost veřejnosti dohlíželo zhruba 3500 policistů.

Návštěvníci museli před příchodem do vyhrazených zón pro sledování vojenské slávy projít kontrolou tašek, kabelek či batohů. Ostraha prováděla také osobní prohlídky. Situaci ze vzduchu podle ministra vnitra sledovaly i dva bezpilotní stroje.

Macron v projevu po skončení vojenské přehlídky poděkoval Spojeným státům, že se před 100 lety rozhodly do světového konfliktu zasáhnout. Historici tento krok hodnotí jako zlomový okamžik v historii nejen Evropy. „Nás nikdy nic nerozdělí,“ řekl francouzský prezident.

Trump již ve čtvrtek po setkání s francouzským protějškem prohlásil, že i přes občasné rozpory není možné narušit letité spojenectví obou zemí. „Vztahy s Francií jsou silnější než kdy jindy,“ napsal na Twitteru.

Návštěvníci se kvůli ceremonii celý den nedostanou na oblíbenou pařížskou památku – Eiffelovu věž. Přes den budou pyrotechnici ve věži instalovat ohňostroj, který bude odpálen ve 22:30 místního času. 

Macron po pařížských oslavách odjede do jihofrancouzského letoviska Nice, kde se zúčastní pietního aktu při příležitosti prvního výročí útoku teroristy, který s nákladním automobilem vjel do davu oslavujícího státní svátek a zabil 86 lidí.

Vydáno pod