Podle posledního průzkumu jsou šance konzervativců a labouristů prakticky vyrovnané

Stále menší rozdíl konkurentů: V kampani výrazně rezonuje téma bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Náskok konzervativců britské premiérky Theresy Mayové se před blížícími se čtvrtečními předčasnými volbami prudce snižuje. Podle průzkumu společnosti Survation uskutečněného pro televizní stanici ITV vede Konzervativní strana nad opozičními labouristy jen o jeden procentní bod.

Průzkum se uskutečnil v pátek a v sobotu, tedy ještě před útokem islamistických radikálů v Londýně, při kterém zahynulo sedm osob a 48 bylo zraněno. Zatím není jasné, jaký bude mít sobotní útok na volby vliv.

Všechny hlavní strany sice bezprostředně po útoku pozastavily kampaň, během pondělí se však politické boje rozhořely znovu na plno. Šéf labouristů Jeremy Corbyn například kritizoval Theresu Mayovou za škrty v policii, od které muselo během jejího působení v čele ministerstva vnitra odejít až 20 tisíc lidí. Mayová tvrdí, že úsporná opatření se nijak nedotkla boje proti terorismu.

V předchozím průzkumu pro ITV zveřejněném před týdnem vedli konzervativci o šest procentních bodů.

Podle nejnovějšího průzkumu by Konzervativní strana Mayové získala 41,5 procenta hlasů. Labouristé pak 40,4 procenta. Konzervativci by tak zřejmě neměli většinu v parlamentu.

Jiné průzkumy z posledních dní dávají konzervativcům větší náskok, v rozmezí 11 až 12 procentních bodů. Ještě před třemi týdny řada průzkumů ukazovala, že Mayová získá parlamentní většinu, kterou si chtěla zajistit silný mandát pro jednání o brexitu, tedy odchodu Británie z Evropské unie.

Roste i podpora Corbynovi coby potenciálnímu premiérovi

Na otázku, kdo by byl lepším předsedou vlády, polovina dotázaných v průzkumu Survation odpověděla, že současná premiérka Mayová. Corbyna podpořilo 36 procent respondentů. Že by byl předseda labouristů lepším premiérem, si ale oproti počátku května myslí o více než polovinu více lidí. Před měsícem Corbyna za vhodného kandidáta do čela vlády považovalo 15 procent dotázaných.

V dubnu, kdy premiérka Mayová ohlásila záměr uspořádat předčasné volby, měli konzervativci v průzkumech o dvacet procentních bodů více než jejich levicoví konkurenti. Tento náskok se začal snižovat už před dvěma teroristickými útoky – v Manchesteru a v Londýně.

Máme data průzkumu po předchozím útoku v Manchesteru. Ukázal na malé, ale jen dočasné zvýšení podpory pro Konzervativce. Pak to zas kleslo - stalo se tak po 48 hodinovém přerušení kampaně. Tentokrát byla kampaň pozastavená na míň než 24 hodin. Takže očekávám, že to zřejmě nebude mít znovu dopad.
Joe Twyman
šéf politického výzkumu agentury YouGov, vyjádření pro ČT

Podle agentury Reuters pokles preferencí vládní strany do jisté míry souvisí s nepopulárním plánem úsporných opatření v oblasti sociálních služeb, který ohlásila britská vláda a který by se dotkl především starších lidí. Mayová mezitím od původně plánovaných škrtů pod tlakem částečně ustoupila.