Konec domácím dohadům kolem brexitu. Mayová chce předčasné volby na 8. června

ZÁZNAM: Mayová chce v parlamentu prosadit předčasné volby na 8. června (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová chce vyhlásit parlamentní volby. Její plán, o kterém má hlasovat Dolní sněmovna ve středu, počítá s termínem 8. června. Podle Mayové Británie potřebuje silný mandát pro vyjednávání o brexitu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová prohlásila, že premiérka chce Británii prostřednictvím předčasných voleb dovést k tvrdému brexitu.

K vyhlášení předčasných parlamentních voleb potřebuje premiérka Mayová dvě třetiny hlasů v Dolní sněmovně. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn nicméně v minulosti připustil, že jeho strana by pro takový návrh hlasovala.

O návrhu mají poslanci hlasovat už ve středu. Přitom dosud úřad premiérky něco podobného vylučoval. Řádné parlamentní volby mají proběhnout v roce 2020.

„Došla jsem k závěru, že jedinou cestou k zaručení jistoty a bezpečí v následujících letech je vyhlášení těchto voleb“, řekla ohledně změny svého postoje.

Mayovou ohrožuje více než opozice nejednota Konzervativní strany, která má nevýraznou většinu 15 nebo 17 křesel v parlamentu, což při náročnosti budoucího politického programu a jednání o brexitu není nějak závratné.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

„Stabilní pozice, ne politické hry“

Rozhodnutí souvisí podle Mayové s brexitem, o kterém země povede v následujících dvou letech složité vyjednávání. Podle ní Británie potřebuje v takové chvíli stabilní a silné vedení.

„Země se stmeluje, nikoliv však Westminster (zažitý výraz pro parlament),“ prohlásila premiérka s tím, že ostatní strany podle ní „hrají politické hry“. To prý ohrožuje úspěch vyjednávání o brexitu a může vést k nestabilitě země. „Proto potřebujeme volby a potřebujeme je teď,“ dodala Mayová před novináři.

Volby mají podle Mayové vyjasnit pozici vlády před vyjednáváním o brexitu
Zdroj: Reuters



Jde o reakci na opoziční útoky ze strany labouristů, ale také stále silnější tlak skotských nacionalistů hrozících novým referendem o vlastní nezávislosti. „Mnoho různých lidí a stran nám klade pod nohy překážky. Tím pádem je naše pozice pro vyjednávání slabší. Ocitáme se v nebezpečí, že nevyjednáme dobrou dohodu o brexitu,“ prohlásila Mayová.

Trvající rozdělení Westminsteru by ohrozilo úspěšný brexit a znamenalo, že vláda nebude stabilní.
Theresa Mayová

Kromě šéfa labouristů Corbyna už možnost předčasných voleb přivítali také zástupci dalších parlamentních stran. Britský ministr pro brexit David Davis označil krok Mayové za „nepohodlné, nelehké, ale správné rozhodnutí.“

Vítáme volby jako možnost, aby se lidé mohli vyjádřit proti této vládě - proti její špatné ekonomické politice, která dostala do problémů naše zdravotnictví , která podfinancovává naše školství. Jen kvůli ní žije mnoho lidí v nejistotě.
Jeremy Corbyn
předseda Labouristické strany



Na překvapivý krok Mayové reagoval i předseda Evropské rady Donald Tusk. Dění kolem brexitu přirovnal k filmové tvorbě známého režiséra Alfreda Hitchcocka. „Nejdřív zemětřesení a pak roste napětí,“ podotkl někdejší polský premiér. S Mayovou prý ohledně voleb absolvoval „dobrý“ rozhovor po telefonu.

Vyjednavač Evropského parlamentu pro brexit Guy Verhofstadt v prohlášení uvedl, že Britové mohou využít předčasné volby k tomu, aby ukázali, jaký vztah s EU chtějí v budoucnu mít. Také šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel si od výsledků voleb slibuje hlavně větší srozumitelnost pro vyjednávání o brexitu.

Volby mezitím plně podpořil i předchůdce Mayové v čele britské vlády - David Cameron. „Odvážné - a správné - rozhodnutí premiérky Theresy Mayová,“ napsal Cameron na twitteru.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek má rozhodnutí za vnitřní věc Britů. „Premiérka potřebuje mandát k tomu, aby se zvládl brexit, a zdá se jí, že ho v této chvíli nemá dostatečně velký,“ komentoval. Mayová podle něj jde ale zároveň do rizika - předvolební kampaň totiž může znamenat velkou mobilizaci odpůrců brexitu a pozici Mayové naopak oslabit.

Média většinou o televizních prohlášeních premiérů z Downing Street vědí dlouho dopředu. V tomto případě tomu tak nebylo. Fakt, že premiér vystoupí v prohlášení před ikonickým číslem 10, má ale většinou zásadní význam. 

S oficiálním sídlem premiéra v zádech vystoupil například zmiňovaný expremiér Cameron krátce poté, co byl jasný výsledek referenda o brexitu. Tehdy oznamoval, že ve funkci následně skončí.