Svědci o útoku na koncertě Ariany Grande: Panika, slzy, mobily pohozené na zemi

K výbuchu v manchesterské aréně došlo v okamžiku, kdy lidé odcházeli z koncertu Ariany Grande. Svědci popisují chaos, který na místě nastal. „Dostali jsme se ven a lidé utíkali všemi směry. Říkali jsme si, že s nimi nepoběžíme, kdyby se tu pohyboval nějaký střelec. Schovali jsme se pod mostem,“ uvedla návštěvnice Kennedy.

V areálu vypukla po výbuchu panika. „Ozvala se rána – a všichni se zastavili, padli na podlahu a začali křičet. Byl to hrozný blázinec. Zvedli jsme se, když už to vypadalo, že je situace bezpečnější a snažili jsme se odtamtud co nejrychleji utéct,“ popsal dění v Manchester Areně Josh Elliott.

„Všichni ječeli a utíkali pryč. Lidé na podlaze nechali kabáty i mobily,“ poznamenal dvaadvacetiletý Robert Tempkin z Middlesbrough. Další svědci si všimli, že na koncertě bylo velké množství dětí. 

„Na zemi ležela těla“

Andy Holey se vydal k hale, aby odtamtud vyzvedl z koncertu svou ženu a dceru. „Když jsem na ně čekal, došlo k explozi, odhodilo mě to od jedněch dveří ke druhým (asi metr). Když jsem vstal, na zemi ležela těla. Moje první myšlenka byla jít do haly a pokusit se najít svou rodinu,“ řekl svědek BBC.

Popadla jsem své přátele za ruku a hned jsme utíkali. Podívali jsme se a viděli jsme těla na podlaze uvnitř arény i venku. Všude kolem nás byly trosky a boty a všechny možné věci.
Bethany Keelingová
svědkyně útoku

Uvnitř je ale nenašel, a tak šel ven za policií a prohlédl si některá těla. Mezi mrtvými ale dvojice nebyla – nakonec obě ženy vyvázly bez zranění. Hůře dopadl Gary Walker z Leedsu, kterého zasáhl do nohy šrapnel a jeho manželka má zranění v oblasti žaludku. Manželé čekali na dceru, až se vrátí z koncertu.

„Slyšeli jsme poslední píseň a pak najednou došlo k masivnímu záblesku a pak třesku a kouři,“ sdělil BBC. Masivní explozi pocítila na vlastní kůži také Catherine Macfarlaneová. „Všichni křičeli, byl to obrovský výbuch, cítili jste to v hrudi, byl tam chaos,“ poznamenala návštěvnice.

Dvaadvacetiletý Majid Khan byl na vystoupení Ariany Grande se svou sestrou. „Všichni strašně panikařili a navzájem na sebe křičeli, protože někteří byli na toaletách, když se to odehrálo,“ popsal situaci svědek.

Fanoušci Ariany Grande
Zdroj: Andrew Yates/Reuters

Panické záchvaty a teenageři v slzách

Barman Tyler z nedalekého klubu prý viděl na zemi osoby ležící v kaluži krve. „Jedna dívka měla panický záchvat, druhé tekly proudem slzy, jedna žena měla srdeční záchvat. Je tu spousta teenagerů – všichni v slzách,“ konstatoval Tyler.

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 tisíc míst. V areálu zřejmě útočil sebevražedný atentátník. Zemřely více než dvě desítky lidí, dalších skoro šedesát utrpělo zranění. V Británii platí dlouhodobě zvýšený stupeň teroristické hrozby.