Mladý Nizozemec chce zbavit Tichý oceán plastů. Projekt spustí už do roka

Nizozemská společnost začne už za rok čistit Pacifik od plastů (zdroj: ČT24)

Nizozemská společnost The Ocean Cleanup oznámila, že už do roka začne odstraňovat plastový odpad z obrovské plovoucí skládky v Tichém oceánu. O dva roky tak urychluje původní plán, a to díky inovaci norných stěn, které odpad zkoncentrují, aby ho lodě mohly vyzvednout a odvézt. Firma, jejímž zakladatelem je mladý Nizozemec, má ambiciózní cíl. Do pěti let slibuje ze severního Pacifiku odstranit 50 procent odpadu.

Zakladatel a ředitel firmy The Ocean Cleanup je 22letý Nizozemec Boyan Slat. Že bude čištění oceánu jeho životním posláním, se rozhodl v šestnácti letech, když při potápění v Řecku viděl víc igelitových sáčků než ryb. O pár let později už byl ředitelem vlastní firmy s mnoha světovými oceněními a rozpočtem v milionech dolarů.

„Nebudeme se honit za plasty, necháme je, ať k nám samy doplují. Šetří to čas, energii a náklady,“ uvedl zakladatel a ředitel firmy The Ocean Cleanup Boyan Slat.

Zakladatel a ředitel firmy The Ocean Cleanup Boyan Slat
Zdroj: ČT24

Jednoduchý nápad vycházel z fyziky. Mořské proudy ponesou odpad na norné stěny. Živočichové je podplují, plasty uvíznou. Po posledních zkouškách v Severním moři firma upustila od původního pevného ukotvení bariér. A výrazně tím zvyšuje účinnost.

„Celá ta věc se pohybuje, ale je unášena pomaleji než plastový odpad. Plasty samy k té bariéře doplují,“ vysvětluje ředitel technologií The Ocean Cleanup Allard van Hoeken.

Projekt se urychlil o dva roky

Do konce roku se norné stěny přestěhují na kalifornské pobřeží a začátkem příštího, o dva roky dřív než byl plán, už mají být na místě: mezi Kalifornií a Havají, u obřího tichomořského odpadkového víru.

„Ta oblast je velká, jeden milion kilometrů čtverečních. Protože je tak rozlehlá, potřebujeme systémy, jako je Ocean Cleanup, které ty plastové odpadky zkoncentrují,“ uvedla oceánoložka The Ocean Cleanup Julia Reisserová.

Technologie The Ocean Cleanup
Zdroj: ČT24

Do pěti let má být oceán o poznání čistší

Velkou obavou je rozpad plastů na mikročástice. Ty už teď začínají vstupovat do potravního řetězce a ohrožovat stále vyšší druhy organismů. Podle Slata ještě není pozdě.

„Pouhá dvě až tři procenta plastů v oceánech tvoří mikročástice. Většina je stále ještě ve formě velkých předmětů. Vyčištěním všeho, co přesahuje několik milimetrů, bráníme vzniku daleko většího množství mikročástic,“ uvedl zakladatel a ředitel firmy The Ocean Cleanup.

Firma chce do pěti let ze severního Pacifiku odstranit polovinu odpadu. Je to výrazné zlepšení odhadů. Experti i dárci stojí na straně mladého Nizozemce. Žádnou lepší šanci na ozdravení oceánů nevidí.