Stačí, když muž řekne třikrát „Zapuzuji tě“. Indie řeší zákaz kontroverzních muslimských rozvodů

Nejvyšší soud v Indii začal řešit otázku zákazu kontroverzního okamžitého rozvodu. Muslim tam jako v jedné z mála zemí světa může svou ženu zapudit pomocí formulky „talaq, talaq, talaq“. Justice se nyní bude zaobírat otázkou, zda je tato kontroverzní praktika pro náboženství zásadní – aktivisté ji považují za diskriminační.

Rozvod během několika vteřin pouhým vyslovením „zapuzuji tě, zapuzuji tě, zapuzuji tě“ je v muslimském světě praktikován dlouhá léta, i když se o formulce nezmiňuje ani Korán, ani výslovně právo šaría, upozorňuje BBC.

Podle mnohých muslimských skupin by indický soud neměl zasahovat do náboženských záležitostí, proces má ale podporu současné Módího vlády. O případném zákazu bude rozhodovat pět soudců – mezi nimi je hinduista, sikh, křesťan, stoupenec Zarathuštry a muslim.

Někteří muslimští manželé za sebou pálí mosty

Jedna z iniciátorek stížnosti, 35letá matka dvou dětí Šajára Banová, odjela v říjnu 2015 k rodičům, kde se měla léčit, přičemž obdržela dopis od svého manžela, že se s ní rozvádí. Od té doby se jí ho nepodařilo kontaktovat.

„Zrušil telefon, nemám možnost se s ním spojit. Mám strach o své děti, že jim to zničí život,“ postěžovala si v rozhovoru pro BBC. V únoru loňského roku začala u nejvyššího soudu požadovat zákaz trojitého talaqu. Muslimky také zakládají petice, v nichž žádají úřady o pomoc.

Většina muslimských zemí včetně Pákistánu a Bangladéše už kontroverzní praktiku zakázala. Podle odborníků na islám Korán pouze stanovuje, že rozvodové řízení má trvat alespoň tři měsíce, aby měl pár čas na reflexi a smíření.

V Indii se ale tradice drží, v uplynulých letech někteří muslimové sdělili svým ženám informaci o rozvodu nejen dopisem, ale i třeba telefonicky. Bizarní jsou pak případy, kdy si manželka přečetla SMS, případně zprávu na WhatsAppu či Facebooku. Muslimové jsou se 155 miliony lidí nejpočetnější menšinou v Indii.