Útok v petrohradském metru: jedenáct mrtvých a výjimečný stav

V petrohradském metru explodovala nálož. Přes deset mrtvých (zdroj: ČT24)

Výbuch v petrohradském metru si podle Národního protiteroristického výboru vyžádal nejméně jedenáct mrtvých. V nemocnicích zůstává 45 zraněných, dodal. Generální prokuratura událost vyšetřuje jako teroristický útok. Ruská média zveřejnila záběry předpokládaného pachatele útoku, který ale později přišel na policii a vinu odmítl, píše Interfax. Podle zdrojů agentury by útočníkem mohl být sebevražedný atentátník ze Střední Asie. V Petrohradu je vyhlášen výjimečný stav. Provoz metra už byl částečně obnoven.

On-line přenos
Výbuch v Petrohradě
23:44

Pro dnešek se loučíme se zpravodajstvím kolem útoku v petrohradském metru. Další podrobnosti přineseme v průběhu zítřka.

23:27

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil petrohradské metro a poblíž místa exploze položil květiny. Oběti útoku podobně uctívají stovky lidí v Petrohradu i Moskvě. 

22:43
Česká televize

Podle nejnovějších informací od ruského ministerstva pro mimořádné situace by mezi oběťmi ani zraněnými neměli být Češi, řekla ve vysílání ČT konzulka ČR v Petrohradě Jana Cimbulincová. 

K explozi došlo za jízdy mezi stanicemi Senné náměstí (Sennaja ploščaď) a Technologický institut (Těchnologičeskij institut).

„Uslyšeli jsme ohlušující ránu a pak ucítili ostrý zápach kouře. Všichni se okamžitě hrnuli na konec vagónu, vznikla tlačenice a dvě ženy omdlely. Vlak nezastavil, dokud nedojel do stanice Technologický institut. Když jsme vyšli ven, uviděli jsme zničený vedlejší vagón, rozbitá skla a všude krev,“ řekla serveru gazeta.ru studentka Polina, která se vracela ze školy a podle které byla souprava plná – místa k sezení byla obsazená a někteří lidé stáli.

Spolupracovník ČT: Vypadá to, že v úterý by mohly ruské orgány oznámit, kdo útočil (zdroj: ČT24)

Zachytily kamery pachatele?

Hlavní ruská prokuratura explozi označila za terorismus. Podle ruských médií zaznamenaly bezpečnostní kamery v metru muže, který by mohl být strůjcem útoku. Na snímcích, jež publikovala některá ruská média, je štíhlý muž s plnovousem, v černém kabátu a s černou pokrývkou hlavy.

Nálož byla uložena v aktovce, kterou pachatel nechal stát na podlaze vagónu, napsala na svém webu rozhlasová stanice Echo Moskvy. Trhavina byla smíchána s kovovými předměty, aby ničivý účinek byl co nejvyšší. Podle serveru Gazeta.ru vyšetřovatelé zatím nezavrhli ani variantu, že útok spáchal sebevrah.

Podle nepotvrzených zpráv ruských blogerů se už sedm hodin před výbuchem objevilo na sociálních sítích anonymní varování před teroristickým útokem.

Následky útoku v petrohradském metru
Zdroj: Reuters/Stringer

Zneškodněná nálož

Ještě před explozí mezi Technologickým institutem a Senným náměstím byla ve stanici Náměstí povstání nalezena podomácku vyrobená bomba, která neexplodovala. Policisté ji podle ruského Národního protiteroristického výboru (NAK) zneškodnili.

Petrohradský server Fontanka v této souvislosti napsal, že zprávy o nálezech podezřelých předmětů přišly také ze stanic metra Černá říčka (Čornaja rečka) a Majakovského (Majakovskaja). NAK ale tuto informaci zatím nepotvrdil.

V Moskvě byly dnes podle agentury TASS ohlášeny tři nálezy opuštěných předmětů ve vagonech metra. Žádné výbušniny ale nalezeny nebyly.

Identitu obětí zatím úřady nezveřejnily

Podle Národního protiteroristického výboru je jedenáct mrtvých a v nemocnicích zůstává 45 zraněných. Nemocnice a policie se zdráhají poskytnout novinářům bližší informace o obětech. Pouze arménský generální konzulát v Petrohradu oznámil, že mezi nimi jsou arménští občané.

Podle nejnovějších informací od ruského ministerstva pro mimořádné situace z pátečního večera by mezi oběťmi ani zraněnými neměli být Češi, řekla ve vysílání ČT konzulka ČR v Petrohradě Jana Cimbulincová.

Ruská turistická agentura Rosturizm doporučila turistům, aby dbali pokynů policie, nepodléhali panice a vyhýbali se místům, kde se shromažďuje velké množství lidí. 

Ruská agentura civilního letectví Rosaviacija nařídila všem letištím v zemi a všem domácím leteckým společnostem, aby dbaly zvýšené bezpečnosti vzhledem k možnému útoku teroristů. Na ruských letištích už šest let platí druhý ze tří stupňů teroristického ohrožení.

Posílená bezpečnostní opatření rovněž ohlásila správa ruských železnic. Zaměstnanci dostávají instrukce s důrazem na zvýšení bdělosti a na upřesnění postupu při mimořádných událostech. 

V druhém největším městě Ruské federace je v současné době i prezident Vladimir Putin. Po plánovaném jednání se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem se vypravil na místo výbuchu.

Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast na adresu blízkých a těch, kdo utrpěli zranění. Hovořil jsem s bezpečnostními složkami, které udělají všechno pro to, aby zjistily příčiny toho, co se stalo.
Vladimir Putin
Ruský prezident

„Příčiny nejsou známé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeně posuzují různé varianty - komunální a kriminální, zejména projevy terorismu. Vyšetřování dá v nejbližší době odpovědi na otázku, co se stalo,“ citovala prezidenta agentura TASS.

Prezident podle oficiálního účtu Kremlu na Twitteru také uvedl, že Rusko „provede všechna nezbytná opatření pro pomoc postiženým.“ Zpravodajské služby včetně FSB budou prezidentovi poskytovat informace a „bude učiněno vše pro úplné vyšetření útoku,“ píše na účtu.

K útoku se na Twitteru vyjádřil také premiér Dmitrij Medvěděv. „Upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí exploze v petrohradském metru. Je to (naše) společná bolest,“ napsal.

Od úterý bude v Petrohradu třídenní smutek. Částečně obnoven byl provoz petrohradského metra. Plně obnoven byl na třech z pěti linek. Na zbylých dvou, včetně trasy, kde došlo k útoku, jezdí vlaky jen v některých úsecích.

Policie má nyní zvýšenou pohotovost v celém Petrohradu a bezpečnostní opatření byla posílena i v Moskvě. Přísnější bezpečnostní prohlídky byly nařízeny i na petrohradském letišti Pulkovo.

Uložit