Polsko navrhlo do čela Evropské rady Jacka Saryusze-Wolského

Polská vláda navrhla vlastního kandidáta na funkci předsedy Evropské rady. Místo Donalda Tuska by v jejím čele chtěla europoslance a ekonoma Jacka Saryusze-Wolského. Nového šéfa unijních summitů budou představitelé členských zemí EU vybírat příští týden v Bruselu.

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński už tento týden oznámil, že Tusk, kterému končí funkční období v květnu, nemůže v žádném případě počítat s podporou Varšavy jeho kandidatuře na další mandát.

O možné nominaci europoslance Saryusze-Wolského už dříve informoval britský list The Financial Times. Šéfka kabinetu premiérky Beaty Szydlové to ale ještě v úterý označila za spekulace.

  • Szaryusz-Wolski není členem Kaczyńského strany PiS, ale stejně jako Tusk opoziční Občanské platformy (PO). Od roku 2004, kdy Polsko vstoupilo do EU, je europoslancem. Od nástupu Kaczyńského PiS k moci ale podle britského listu The Financial Times usiloval o sblížení s touto konzervativní stranou.

Předseda Evropské rady se bude volit za několik dní, mandát Tuskovi vyprší v květnu. Polská premiérka Beata Szydlová už podle FT sondovala u dalších členských států, jak by se stavěli k Saryuszovi-Wolskému.

Předseda Evropské rady Donald Tusk
Zdroj: Reuters/Yves Herman

Proti Tuskovi kromě Polska jen Maďarsko

Návrh na nahrazení Tuska Saryuszem-Wolskim podpoří podle zdrojů FT pravděpodobně jen Maďarsko. Tusk má oproti tomu podporu všech ostatních členských států, píše list. Tusk udělal dojem tím, že provedl EU těžkým obdobím, během kterého řešila řeckou dluhovou krizi, migraci či brexit, podotýkají FT.

Tusk si získal oblibu také tím, že je otevřený názorům a myšlenkám reprezentantů jiných států, či podporou jednoty a konsenzu.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost odmítla podpořit Tuskovo znovuzvolení, částečně kvůli osobní nevraživosti mezi ním a Kaczyńským. Kaczyński byl dříve Tuskovým největším rivalem na domácí politické scéně a nyní má silný vliv na dění ve vládě.

Tuskova budoucnost byla také jedním z témat čtvrtečního jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky ve Varšavě. Český premiér Bohuslav Sobotka po něm uvedl, že se země na jednotném postoji neshodly. Česko podle něj Tuska podporuje, a to jak kvůli dosavadní dobré zkušenosti s ním, tak i proto, že je jediný představitel nových členských států v čele institucí EU.

Vydáno pod