Trump: Senátor, který lhal o Vietnamu, teď bude překrucovat slova soudce Gorsucha?

Události: Trump o justici a justice o kritice (zdroj: ČT24)

Demokratický senátor Richard Blumenthal v rozhovoru pro CNN řekl, že kandidát Donalda Trumpa na člena nejvyššího soudu USA Neil Gorsuch označil postoj prezidenta k justici za deprimující a demoralizující. Blumenthal přitom Gorsucha ke kritice vyzval. „Blumenthal, který řadu let lhal, že bojoval ve Vietnamu, teď bude dezinterpretovat, co mu řekl soudce Gorsuch?“ reagoval Trump na Twitteru.

Senátor Blumenthal dle svých slov Gorsuchovi sdělil, že Trumpovy výpady proti justici jsou nepřijatelné. Gorsucha proto vyzval, aby prezidentovy komentáře odsoudil. „Po jistém váhání řekl, že je považuje za skličující a demoralizující,“ uvedl Blumenthal, který je členem justičního výboru Senátu.

Tento výbor bude Gorsuchovu nominaci posuzovat. Blumenthal dodal, že Gorsuch zastává vyhýbavý postoj, pokud jde o veřejné odsouzení Trumpových výpadů. „To je také důvod, proč jsem jeho nominací hluboce znepokojen,“ poznamenal senátor na adresu Gorsucha.

Gorsuchův mluvčí Ron Bonjean potvrdil, že kandidát na post soudce nejvyššího soudu skutečně tato slova v rozhovoru se senátorem použil.

Demokratický senátor Richard Blumenthal
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Harnik

Bývalý republikánský senátor Kelly Ayotte řekl, že Gorsuch před senátory uvedl, že jakákoli kritika nezávislosti rozhodování soudců je deprimující a demoralizující. Ayotte dodal, že soudce dal jasně najevo, že nemůže komentovat žádný konkrétní případ a že etický kodex ho zavazuje nekomentovat politické události. 

Trump připomněl Blumenthalovu „službu ve Vietnamu“

Trump na slova Blumenthala reagoval na Twitteru. „Senátor Richard Blumenthal, který nikdy nebojoval ve Vietnamu, ačkoli roky tvrdil, že ano (velká lež), nyní překroutil, co mu soudce Gorsuch řekl?“ napsal Trump.

Prezident tak upozornil na fakt, že Blumenthal během své volební kampaně v roce 2010 opakovaně hovořil o tom, jak sloužil ve Vietnamu, ačkoli v zámoří vojenskou službu nikdy nevykonával.

Blumenthal později svá slova vysvětlil jako špatně použitá s tím, že neměl na mysli službu ve válce ve Vietnamu, ale během války ve Vietnamu, kdy byl šest let rezervistou námořní pěchoty.

Spory vznikly kolem imigračního výnosu

Blumenthal kritizuje Trumpův postoj k justici v souvislosti s jeho dekretem k migraci. Trump jím zakázal vstup občanů sedmi muslimských států na území USA.

Dekret ale obratem napadly státy Washington a Minnesota jako diskriminační a federální soud v Seattlu minulý týden platnost prezidentova nařízení pozastavil. Spor nyní řeší odvolací soud.

Federálního soudce Jamese Robarta, který o dočasném zablokování dekretu rozhodl, Trump označil za „takzvaného soudce“ a jeho právní názor za „směšný“.