Pět mrtvých po střelbě na floridském letišti

Zpravodaj ČT Řezníček: Podle neověřených informací měl pachatel duševní problémy (zdroj: ČT24)

Střelba na mezinárodním letišti ve městě Fort Lauderdale na Floridě si vyžádala pět mrtvých a osm zraněných. Strážci zákona pachatele zadrželi, uvedla televizní stanice CNN s odvoláním na místní policii. Motiv útoku zatím není znám. Provoz letiště byl dočasně zastaven.

Podle agentury AP přiletěl pachatel z Kanady, což však vzápětí mluvčí kanadského zastupitelského úřadu v USA podle agentury AP popřela. Podle jiných zdrojů přiletěl z Aljašky. Pistoli měl v zavazadle, které si v hale vyzvedl.

Pak odešel na toaletu, kde zbraň nabil a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel. Nakonec pistoli zahodil a lehl si na zem, napsala agentura AP s odvoláním na svědky, podle nichž muž střílel na náhodně vybrané lidi.

Záchranáři na místě střelby na floridském letišti
Zdroj: AP/Taimy Alvarez/ČTK

Když se útočník pokoušel znovu nabít zbraň, policisté ho postřelili. Podle svědků byl pachatelem štíhlý dvacátník v triku s motivem filmové ságy Hvězdné války a během střelby nic nekřičel. Podle floridského senátora Billa Nelsona měl u sebe vojenský průkaz. Motiv činu policisté zatím nesdělili. 

Jako jeden z prvních na Twitteru o neštěstí informoval bývalý mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, který byl v době střelby na letišti. Na svém twitterovém účtu napsal, že na letišti se střílelo a „všichni utíkali pryč“.

Mezinárodní letiště Fort Lauderdale-Hollywood, které leží asi třicet kilometrů od Miami, na svém twitterovém účtu odpoledne místního času (večer SEČ) informovalo, že „na terminálu 2 došlo k incidentu u výdeje zavazadel“. Televize posléze přinesly záběry, jak policie evakuuje lidi pryč z letištní budovy. Před letištní halou záchranáři ošetřovali krvácející lidi.

Asi hodinu a půl po střelbě vznikla na letišti panika a policisté i cestující začali utíkat z místa pryč a schovávali se za stojící auta. Podle svědka, jehož citovala agentura Reuters, křičel jeden z policistů „Kryjte se, kryjte se!“. Média poté začala spekulovat, že na letišti byl ještě druhý střelec. To ale později policie vyloučila.