Benátky druhý rok v řadě ukázaly dno. Kvůli nízké hladině vody

Gondoly zaparkované na blátě a nepořádek na dně kanálů. Návštěvníkům severoitalských Benátek se v posledních dnech mohl naskytnout nezvyklý pohled. Kvůli nízké hladině zůstaly světoznámé kanály bez vody.

Většinou jsou Benátky proslulé spíš kvůli pravidelným záplavám. Obyvatelé jsou zvyklí spíše se brodit přes náměstí v holínkách nebo chodit po dřevěných lávkách. Teď ale už druhý rok v řadě bylo v Benátkách méně vody, než je obvyklé. 

Voda tentokrát měla být až 70 centimetrů pod průměrným stavem. To je způsobeno nízkým přílivem a nedostatkem deštivým dnů. Výrazně nižší hladiny, než je běžné, totiž zaznamenala i jezera a řeky v severní Itálii. Roli sehrála také špatná údržba vodních kanálů v Benátkách. 

Z vody teď krom zanesených kanálů a naplavenin vystupují také poškozené zdi historických budov. „V zimě jsou odlivy běžné, ale tentokrát se objevují ve větší míře než jsme zvyklí,“ uvedl k situaci jeden z úředníků městské radnice pro server  La Nuova Venezia

Nízká hladina způsobila problémy jak gondoliérům - loďařům provozujícím klasickou turistickou atrakci, tak lidem, kteří běžně využívají místní hromadnou dopravu - vodní autobusy Vaporetti

Benátky má před vysokou vodou ochránit „Mojžíš“

Město přitom běžně trápí opačný problém. Kvůli častým záplavám a stoupající hladině daly Benátky vybudovat systém „Mojžíš“, soustavu ocelových bran, která má historické město před vysokou vodou chránit. Podle průzkumů se totiž celé město potápí rychlostí až dva milimetry za rok.

Benátky každoročně navštíví až 20 milionů turistů. I to přispívá k odlivu místních. Častěji se stěhují na pevninu a do města dojíždí jen za prací. Populace se od roku 1951 měla snížit z 175 tisíc obyvatel na současných 55 tisíc.