Útok u stadionu turecký policista přežil. U nočního klubu už štěstí neměl

Mezi oběťmi nočního atentátu v Istanbulu je policista, který přežil prosincový útok spáchaný u fotbalového stadionu klubu Besiktas. Tehdy zahynulo 45 lidí. Během silvestrovské noci zabil střelec v istanbulské diskotéce 39 lidí a téměř 70 osob zranil. Policie po něm stále pátrá.

Podle tureckého tisku byl Fatih Cakmak ve službě v nočnímu klubu Reina a byl mezi prvními oběťmi zatím neznámého střelce.

Cakmak sloužil také 10. prosince u stadionu, kde sehrály zápas turecké kluby Besiktas a Bursaspor. Po utkání tam na policisty zaútočili členové radikální kurdské skupiny Sokoli osvobození Kurdistánu. Mezi 45 oběťmi bylo 37 policistů; Cakmak tehdy vyvázl.

  • K nejnovější teroristické akci se přihlásil Islámský stát oběti jsou postupně identifikovány. Mezi mrtvými jsou občané Saúdské Arábie, Maroka, Libanonu, Libye, Izraele, Jordánska, Tuniska a Belgie, Francie má tři zraněné. České úřady zatím informaci o případných českých obětech nemají, nicméně důrazně varují občany, aby se istanbulským čtvrtím, kde probíhá pátrání po střelci, vyhnuli.
Konec roku poznamenal útok v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Lidé v hrůze omdlévali, ve snaze dostat se ven šlapali po tělech

Zoufalou situaci v klubu popsal médiím fotbalista Sefa Boydas, který přišel do Reiny oslavit příchod nového roku se svými přítelkyněmi. Asi po deseti minutách se ozvaly první výstřely. „Právě když jsme se usazovali, začal se od dveří šířit prach a kouř a zazněly výstřely. Mnoho dívek přitom začalo ztrácet vědomí,“ popsal Boydas.

Lidé čekají před klubem na informace o svých blízkých
Zdroj: Reuters

„Říkají (úřady), že je 35 až 40 mrtvých, ale bude jich asi víc, protože když jsem odcházel, šlapali lidé po tělech,“ tvrdí hráč istanbulského klubu Beylerbeyi.

Snažil se prý utéct s přítelkyní, ale když viděla, že její starší sestra omdlela, skácela se také. Místnost zahltily výkřiky lidí, takže pokud něco volal střelec, zaniklo to v křiku.

Střílel lidi bez smilování. Střílel na každého. Měl nebo měli automatické pušky. A mířili jen na hlavy lidí.
Muž zraněný při útoku

Příbuzní lidí, kteří byli v klubu, postávali ráno v chladu u policejního kordonu a čekali na informace. „Byla tam moje sestra. Volala mi, že je uvnitř a že slyší výstřely. Od té doby jsem s ní nemluvila,“ řekla jedna žena. Další sdělila, že na diskotéce byl její starší bratr a že je naživu. „Díkybohu je v pořádku, čekám na něj,“ řekla.

Reina je spíše než pouhým klubem rozlehlým zábavním impériem, které zahrnuje několik barů, restaurací a tanečních parketů. Komplex leží na břehu Bosporské úžiny nedaleko prvního visutého mostu. Patří mezi nejmódnější místa v Istanbulu a je oblíbeným cílem zahraničních turistů. 

Společně všechny části areálu pojmou více než 2500 lidí. Mezi celebritami, které Reinu navštívily, je dědička hotelového impéria Paris Hiltonová, zpěvák Sting, herečky Uma Thurmanová či Salma Hayeková, zpěvačka Gloria Estefanová, herec a režisér Kevin Costner či boxer Mike Tyson. 

Pro vstup platí poměrně přísná pravidla včetně společenského oděvu; skupiny hostů by měly mít vyrovnaný počet mužů a žen.

Istanbulský noční klub Reina
Zdroj: ČTK
Vydáno pod