Střelec zabil v istanbulském nočním klubu 39 lidí. Na místě nechal zbraň

Nejméně 39 mrtvých a 69 raněných si vyžádal noční útok na istanbulskou diskotéku Reina, kde stovky lidí slavily příchod nového roku. Pachatel, po kterém policie stále pátrá, nechal na místě svou zbraň. Podle premiéra Binaliho Yildrima úřady postupně odhalují důkazy související s útokem, necméně stále není jasné, kdo je za něj zodpovědný. Prezident Recep Tayyip Erdogan slíbil teroristům boj až do úplného konce.

Turecké úřady uvalily na atentát informační embargo a povolily domácím médiím zveřejňovat jen oficiální vyjádření vládních představitelů. „Policejní a bezpečnostní představitelé zveřejní nové informace z vyšetřování, jakmile je budou mít k dispozici,“ ujistil premiér Binali Yildrim.

„Objevují se určité detaily, úřady se ale snaží dospět ke konkrétnímu výsledku,“ dodal Yildirim na dotaz novinářů, kdo by za krveprolitím mohl stát. Informoval pouze o tom, že pachatel nechal před útěkem na místě činu zbraň. 

Většina dosud identifikovaných obětí jsou cizinci

Na místo útoku dorazil i turecký ministr vnitra
Zdroj: Reuters

Úřadům se zatím podařilo určit totožnost 35 obětí, většina z nich jsou cizinci. Informace o jejich státní příslušnosti se stále liší; měli by mezi nimi být občané Saúdské Arábie, Maroka, Libanonu, Libye, Tuniska, Iráku, Jordánska, Izraele a Belgie.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, že by mezi oběťmi byli i Češi. Českým úřadům nepřihlásil nikdo, kdo by pohřešoval své blízké. „Čekáme na další informace od turecké policie. Konkrétní údaje jsou v podobných případech k dispozici většinou až za několik dní,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Ministerstvo zároveň důrazně doporučuje vyhnout se istanbulské čtvrti Ortaköy, kde policie intenzivně pátrá po útočníkovi.

Události: Istanbul znovu zasáhl teror (zdroj: ČT24)

Pachatel je stále na útěku

Podle guvernéra istanbulské provincie Vasipa Sahina měl střelec automatickou útočnou pušku. Nejprve zastřelil policistu a dalšího člověka před vchodem do diskotéky a poté náhodně pálil po lidech uvnitř. „Divoce a nemilosrdně střílel na nevinné, kteří prostě přišli slavit Nový rok a pobavit se.“

Některá turecká média ale s odvoláním na očité svědky tvrdila, že stříleli dva lidé mluvící arabsky. CNN Turk také tvrdila, že jeden z útočníků byl v převleku Santa Clause, to ale později turecký premiér vyvrátil.

Policie uzavřela okolí istanbulského klubu
Zdroj: Reuters

Erdogan: Proti teroristům budeme bojovat až do konce

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v reakci na noční útok slíbil, že jeho země bude bojovat proti všem formám terorismu až do úplného konce. „Jako národ budeme bojovat nejen proti ozbrojeným útokům teroristických skupin, ale také proti politickým, ekonomickým a sociálním útokům,“ ujistil Erdogan v písemném prohlášení.

„Pokoušejí se vyvolat chaos, demoralizovat náš lid a destabilizovat zemi odpornými útoky mířenými na civilisty… jako národ si zachováme chladnokrevnost, budeme stát pevně při sobě a těmto špinavým hrám nikdy neustoupíme,“ dodal.

Klub se nachází přímo na břehu bosporské úžiny
Zdroj: Reuters

Lidé se v panice vrhali do Bosporu

K útoku došlo okolo 01:30 místního času, tedy asi půlhodinu před středoevropskou půlnocí. Diskotéka Reina je jedna z nejvyhlášenějších v největším tureckém městě. V okamžiku masakru bylo uvnitř na 700 lidí a někteří se snažili zachránit skokem do Bosporu.

„Než jsem mohla pochopit, co se děje, zhroutil se na mě manžel. Musela jsem odstrčit několik těl, abych se mohla dostat ven. Bylo to děsivé,“ vylíčila jedna z návštěvnic klubu. Její muž nakonec vyvázl bez vážnějšího zranění, i když ho zasáhly tři výstřely.

Reina je spíše než pouhým klubem rozlehlým zábavním impériem, které zahrnuje několik barů, restaurací a tanečních parketů. Komplex leží na břehu Bosporské úžiny nedaleko prvního visutého mostu. Patří mezi nejmódnější místa v Istanbulu a je oblíbeným cílem zahraničních turistů. 

Společně všechny části areálu pojmou více než 2500 lidí. Mezi celebritami, které Reinu navštívily, je dědička hotelového impéria Paris Hiltonová, zpěvák Sting, herečky Uma Thurmanová či Salma Hayeková, zpěvačka Gloria Estefanová, herec a režisér Kevin Costner či boxer Mike Tyson. 

Pro vstup platí poměrně přísná pravidla včetně společenského oděvu; skupiny hostů by měly mít vyrovnaný počet mužů a žen.

Istanbulský noční klub Reina
Zdroj: ČTK

Krveprolití nezabránila ani zvýšená bezpečnostní opatření

Útoku nezabránila ani okolnost, že v největším tureckém městě byla vyhlášena přísná bezpečnostní opatření kvůli nebezpečí teroristických útoků a nad bezpečím silvestrovských a novoročních oslav bdělo na 17 000 policistů.

Sedm desítek lidí bylo při útoku zraněno
Zdroj: Reuters

Kdo za útokem stojí, není jasné. Agentura AFP připomněla sérii dřívějších atentátů, připisovaných radikální organizaci Islámský stát, anebo separatistům ze Strany kurdských pracujících (PKK). BBC se zmínila i o nedávné vraždě ruského velvyslance v Ankaře Andreje Karlova, jehož zastřelil turecký policista označující svůj čin za pomstu za ruské bombardování syrského Aleppa.

Minulý měsíc při dvou explozích u fotbalového stadionu istanbulského klubu Besiktas zahynulo 44 lidí. K útoku se přihlásila radikální kurdská skupina. Výbuchy a střelba na istanbulském Atatürkově letišti si koncem června vyžádaly životy 45 lidí. Podle úřadů stál ze tímto atentátem Islámský stát a tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Světoví představitelé Turecku kondolují

Americký prezident Barack Obama v reakci na nejnovější krveprolití vyjádřil soustrast nad nevinnými oběťmi. Zároveň nabídnul Ankaře americkou pomoc. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg na Twitteru vyslovil politování nad „tragickým začátkem“ roku. „2017 začíná útokem v Istanbulu,“ zdůraznila i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Německá kancléřka Angela Merkelová považuje útok za nelidský. „Mé myšlenky byly dnes ráno s oběťmi, jejich rodinami a přáteli,“ sdělila. Považuje za nelidské útočit na „lidi, kteří chtěli společně slavit nový rok“.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyjádřil soustrast příbuzným zemřelých a reagoval prostřednictvím Twitteru: 

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je teroristům naprosto neznámý „koncept lidské morálky“. Je podle něj společným úkolem reagovat na terorismus „rozhodně“. Ubezpečil, že Rusko zůstává „spolehlivým partnerem“ Turecka v boji proti terorismu.