Přehledně: Co zatím víme o útoku v Berlíně?

Útok na vánoční trh v srdci Berlína otřásl evropskou veřejností. Při masakru zemřelo 12 lidí a dalších pět desítek bylo zraněno. K činu se v úterý večer přihlásila organizace Islámský stát. Pachatele útoku zatím policie nezná. Na základě tipu svědka sice zadržela 23letého Pákistánce, kvůli nedostatků důkazů jej ale opět propustila. Obyvatelé Berlína proto mají být ostražití - útočník je stále na útěku a pravděpodobně je ozbrojený. Hlavní události kolem berlínské tragédie jsme shrnuli v následujícím přehledu:

ÚTOK:

V pondělí večer ve 20:02 vjelo nákladní auto mezi stánky vánočního trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Trhy byly v tu dobu plné lidí. Kamion urazil mezi stánky 60 až 80 metrů, podle informací listu Die Welt jel bez světel. Ve 20:04 obdržela policie první tísňové volání. Server týdeníku Spiegel uvedl, že před útokem pachatel s kamionem vánoční trh objel dokola, teprve potom zaútočil.

OBĚTI:

Na místě zemřelo 11 návštěvníků trhů a v kabině kamionu byl nalezen zastřelený jeho polský řidič. Úřady identifikovaly prvních šest obětí, všechny jsou německé národnosti. Zraněno bylo 48 osob, 30 z toho těžce. Patnáct lidí stále bojuje v berlínských nemocnicích o život.

MOTIV ČINU:

Podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra nejsou pochyby o tom, že šlo o cílený útok. Jako první označila masakr v Berlíně za teroristický čin kancléřka Angela Merkelová. Nejvyšší německý státní zástupce Peter Frank dodal, že čin odpovídá útoku ve francouzském Nice i výzvám teroristických organizací. Z formy útoku je podle něj možné usuzovat na islamistický motiv.

V úterý večer se k odpovědnosti za masakr přihlásili radikálové z Islámského státu. Útočník byl podle nich vojákem IS a jednal na základě výzvy útočit proti občanům zemí koalice bojující proti IS. Jméno atentátníka ale radikálové neoznámili.

obrázek
Zdroj: ČT24

ŘIDIČ KAMIONU:

Polský řidič Lukasz Urban, který byl nalezen mrtvý na sedadle spolujezdce, přivezl do Berlína v pondělí ráno náklad ocelových konstrukcí. Do hlavního města Německa dorazil několik hodin před plánovanou vykládkou materiálu. Svému zaměstnavateli a manželce se ohlásil naposledy během pondělního odpoledne, od té doby o něm neměli žádné informace. Když se mu žena pokoušela kolem 16. hodiny odpoledne dovolat, telefon už nebral.

Zaměstnavatel řidiče a zároveň jeho bratranec uvedl, že podle údajů z GPS kamionu vyplývá, že se někdo snažil vozidlo během odpoledne několikrát nastartovat. Auto provádělo nezvyklé pohyby, jako by se ho někdo učil řídit. Dodal, že podle fotografie, na jejímž základě svého bratrance identifikoval, bylo poznat, že bojoval o život. Měl střelné a bodné rány.

PODEZŘELÝ PÁKISTÁNEC:

Několik hodin po činu dopadla policie na základě tipu svědka 23letého Pákistánce, kterého z útoku podezřívala. Svědek uvedl, že viděl tohoto muže vyskočit z kabiny kamionu a dát se na útěk. 

Muž ale podíl na masakru během výslechů opakovaně popřel. V médiích se nato objevily informace z policejních zdrojů, že Pákistánec nemusí být útočníkem a ten se možná stále pohybuje v oblasti Berlína. Tuto variantu během odpolední tiskové konference připustil i nejvyšší státní zástupce Peter Frank. Berlínská policie proto vyzvala obyvatele k obezřetnosti. Pachatel na útěku může být nebezpečný a ozbrojený.

Muž pákistánského původu přišel do Německa loni na Silvestra a požádal tu o azyl. Řízení zatím nebylo ukončeno. Policie jej měla v minulosti v hledáčku kvůli drobným krádežím.

Večer policie muže propustila. Státní zastupitelství uvedlo, že proti němu nemá dostatek důkazů.  

REAKCE SVĚTA:

Německému lidu vyjádřili soustrast státníci z celého světa, řada evropských zemí zpřísnila bezpečnostní opatření na místech s vyšší koncentrací lidí. Americký prezident Barack Obama vyjádřil kancléřce Merkelové podporu a nabídl pomoc v boji proti terorismu. Ruský prezident Vladimir Putin událost označil za „surový cynismus“. Papež František vyzval veřejnost, aby skoncovala s vražedným šílenstvím terorismu.