Italští poslanci dali důvěru nové vládě

Nová italská vláda premiéra Paola Gentiloniho získala důvěru v Poslanecké sněmovně. Podpořilo ji 368 poslanců, 105 bylo proti. Ve středu kabinet čeká obdobné hlasování v Senátu. Gentiloni při představování vládních priorit prohlásil, že jeho úkolem je prosadit nový volební zákon a také přijmout opatření podporující tvorbu pracovních míst.

Důležitým tématem je rovněž uprchlická krize. Nový italský premiér hodlá pokračovat už na nadcházejícím summitu EU v tlaku na změnu takzvaného dublinského systému, který vyžaduje registraci uprchlíků v první unijní zemi, do které vstoupí. Pro Itálii, zavalenou přílivem běženců z Afriky, to je nepřijatelné.

Vláda vznikla po pádu kabinetu expremiéra Mattea Renziho, kterému se nepodařilo v nedávném referendu prosadit ústavní reformy. Ty měly zjednodušit fungování parlamentu za účelem snazšího přijímání zákonů.

Italský premiér Paolo Gentiloni po projevu k poslancům
Zdroj: Reuters

Dvaašedesátiletý Gentiloni, který je členem vládní Demokratické strany, prohlásil již v pondělí, že chce pokračovat v cestě předchozí vlády, z níž je v novém týmu drtivá většina ministrů.

Gentiloniho vláda bude mít pravděpodobně jen krátké trvání, protože na italské politické scéně je vyvíjen poměrně velký tlak na brzké uspořádání předčasných parlamentních voleb. Hlasování o důvěře bojkotovalo populistické Hnutí pěti hvězd a separatistická Liga Severu, které usilují o co nejrychlejší volby.