Italský premiér Renzi rezignoval

Itálie hledá nového premiéra (zdroj: ČT24)

Italský premiér Matteo Renzi podal očekávanou demisi. Kvůli prohře v nedělním referendu o reformě ústavy chtěl jedenačtyřicetiletý premiér rezignovat už v pondělí, prezident Sergio Mattarella ho ale požádal, aby s tímto krokem počkal až do schválení rozpočtu. Ten senátoři schválili odpoledne, dolní komora již minulý týden.

Prezident Mattarella Renziho během večerního setkání požádal, aby setrval v úřadu až do doby, než bude vybrán jeho nástupce. Jednání s parlamentními stranami chce Mattarella zahájit ve čtvrtek odpoledne.

Média spekulují, že Renziho nahradí ministr hospodářství a financí Pier Carl Padoan, předseda Senátu Pietro Grasso či ministr dopravy Graziano Delrio.

Renzi se zřejmě připravuje na novou volební kampaň

Před návštěvou v prezidentském paláci se Renzi setkal s vedením své Demokratické strany, před nímž znovu přijal plnou odpovědnost za výsledky referenda, ve kterém v neděli neprošla jeho reforma parlamentu. Nedal ale najevo, že zvažuje odstoupení z vedení strany. Naopak se podle všeho chystá na brzkou předvolební kampaň. Vyhlídky demokratů přitom podle průzkumů vůbec nejsou beznadějné. 

Italská opozice, především populistické Hnutí pěti hvězd a protievropská Liga Severu, usiluje o to, aby se co nejdříve konaly předčasné parlamentní volby. Renzi ale upozornil, že nejprve musí soud rozhodnout o ústavnosti současného volebního zákona, který vítězi umožňuje mít nadpoloviční množství poslaneckých mandátů ve sněmovně, když dosáhne alespoň 37 procent volebních hlasů. Soud se má otázkou zabývat 24. ledna.

Matteo Renzi a Sergio Mattarella
Zdroj: Reuters

I prezident Mattarella se domnívá, že by se volby měly konat až v okamžiku, kdy bude jednotný volební zákon pro obě komory parlamentu. Nový volební zákon, který platí od letošního července, totiž upravuje pouze pravidla pro hlasování do dolní komory parlamentu.

Renzi řekl, že čtvrtek, který je v Itálii státním svátkem, stráví oslavou 86. narozenin své babičky. „Musíme poděkovat seniorům,“ upozornil s poukazem na to, že většina důchodců podpořila jeho reformní snahy. „A doufám, že zítra (ve čtvrtek) budu mít více štěstí v boji s PlayStationem svých synů, než jsem ho měl tady,“ uzavřel Renzi.

Vydáno pod