František jmenoval nové kardinály a varoval před nárůstem nesnášenlivosti

U příležitosti jmenování 17 nových kardinálů odsoudil papež František růst nesnášenlivosti mezi rasami a náboženstvími. Během obřadu v bazilice svatého Petra František poukázal na to, že přistěhovalci, uprchlíci a lidé různých ras a vyznání jsou stále více vnímáni jako nepřátelé.

Papež kromě toho varoval před těmi, kteří „zvyšují zdi, stavějí bariéry a nálepkují lidi“. „Žijeme v době, ve které roste polarizace, která je považována za jediný způsob, jak řešit konflikty,“ řekl František ve své homilii.

Během svého tři roky trvajícího pontifikátu jmenoval František kardinály už potřetí. Podle historika a publicisty Jaroslava Šebka se snaží změnit složení kardinálského sboru, který bude vybírat jeho nástupce.

Šebek: František vybírá kardinály s ohledem na příští výběr papeže (zdroj: ČT24)
Kardinálem se stal i Maurice Piat z Mauricia
Zdroj: Reuters

Dochází tak ke snižování počtu kardinálů z Itálie, naopak stále víc kardinálů pochází ze zemí třetího světa. „Každý papež má pro výběr kardinálů svůj klíč. František se snaží prosazovat lidi, kteří jsou na periferii, angažují se v otázkách mezináboženského a mírového dialogu a jsou pastýři, kteří se starají o ovce,“ poznamenal Šebek.

Mezi novými kardinály, kteří slíbili papeži věrnost, jsou duchovní z Afriky, Asie, Oceánie a Severní a Jižní Ameriky. Je mezi nimi i papežský nuncius v Sýrii Mario Zenari, který odmítl zemi opustit i navzdory probíhající občanské válce.