Do evakuace na Zélandu se zapojily válečné lodě včetně USS Sampson

K novozélandskému městu Kaikoura na jižním ostrově dorazily australské, kanadské i americké válečné lodě, aby pomohly s evakuací tisíců lidí, kteří jsou v oblasti odříznuti po sérii zemětřesení. Otřesy těžce poničily místní silnice a železnici. U Kaikoury uvázlo i 1200 turistů, kteří tam vyrazili pozorovat velryby.

Pondělní dvě souběžná zemětřesení o síle 7,8 Richterovy škály usmrtila dva lidi. Následovaly tisíce mírnějších otřesů. Pobřežní oblast kolem Kaikoury postihlo od pondělka kolem 100 tisíc případů sesuvu půdy, na silnicích se navíc udělaly trhliny a otřesy poškodily i železnice.

Škody na infrastruktuře v oblasti jsou katastrofické, sdělili zástupci inženýrské poradenské firmy. Asi padesát sesuvů půdy se týká i dálnice – dopravní tepny, která protíná celou zemi. Škody na domech ale prý nejsou tak zlé.

Asi 600 lidí už během středy evakuovaly vrtulníky nebo lodě. Na místě operují plavidla novozélandského královského námořnictva HMNZS Canterbury a HMNZS Wellington, jež mapují mořské dno. Nově se k nim připojily válečné lodě z Kanady, Austrálie a USA, tedy HMC Vancouver, HMAS Darwin a USS Sampson.

Americký torpédoborec je vůbec první válečná loď, která připlula k břehům Novému Zélandu v uplynulých třiceti letech. Plavidla se mají zúčastnit oslav 75. výročí vzniku novozélandského námořnictva.

Do evakuace na Zélandu se zapojí válečné lodě
Zdroj: U.S. Navy/Mass Communication Specialist 1st Class Brett Cote/Reuters

Šéf obrany Nového Zélandu Gerry Brownlee za nabídku pomoci ze zahraničí poděkoval. Ruku k dílu prý chtějí připojit i Japonsko a Singapur.

Ve městě Christchurch a metropoli Wellingtonu mezitím pokračuje odklízení trosek. Některé ulice zůstávají zataraseny a experti na místě provádějí bezpečnostní kontroly. U některých budov panují obavy z jejich zřícení. Výrazné riziko kolapsu je třeba u jedné osmipatrové budovy ve Wellingtonu.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichém oceánu, zemětřesení jsou tam proto častá. Zatím poslední o síle 7,1 stupně postihlo ostrovy počátkem září. Téměř čtyřistatisícový Christchurch zasáhlo silné zemětřesení i letos v únoru, několik lidí při něm bylo zraněno.

V únoru 2011 zemětřesení ve velmi nízké hloubce pod zemí zpustošilo celý Christchurch. S následky se přitom město vypořádává dodnes – třeba místní katedrála stále není kompletně opravená.

Vydáno pod