Steinmeier v Turecku kritizoval povstání i následnou odplatu vlády

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v Turecku odsoudil červencový pokus o převrat, kritizoval ale také následnou vlnu zatýkání a omezování médií. Jeho turecký protějšek Mevlüt Cavusoglu na tiskové konferenci pak mimo jiné uvedl, že Ankara už má dost „povýšeného“ postoje EU při jednáních o přístupu Turecka k Unii.

Dnešní Steinmeierova návštěva byla první od nezdařeného puče. Zatím není jasné, zda se ministr sejde i s opozicí. Steinmeier dodal, že Německo chce zlepšit vztahy s Tureckem, které je klíčové ve snaze Unie zadržovat vlnu uprchlíků z Blízkého východu. Je také proti přerušení rozhovorů o vstupu Turecka do EU.

Šéf německé diplomacie podle agentury Reuters řekl, že Německo svého partnera ze Severoatlantické aliance podporuje v boji s terorismem, ať už s radikály z takzvaného Islámského státu (IS) nebo zakázané separatistické Strany kurdských pracujících (PKK).

Cavusoglu v této souvislosti uvedl, že německé úřady podle něj řeší 4500 případů týkajících se členů PKK, ale že do Turecka vyhostily pouze tři osoby. Šéf německé diplomacie prohlásil, že o tom nic neví. Ankara podobná obvinění na adresu Berlína vznáší již delší dobu.

Turecký ministr zahraničí se dotkl také otázky možného obnovení trestu smrti, které Západ kritizuje a které by také patrně vedlo k přerušení přístupových jednání. Cavusoglu řekl, že o znovuzavedení nejvyššího trestu rozhodne turecký lid.

Evropská unie se obává, že turecká vláda zneužívá pokusu o převrat pro potlačení opozice, Ankara naproti tomu kritizuje údajný nedostatek solidarity ze strany Západu. Turecký premiér Binali Yildirim dnes řekl, že Unie si „musí vybrat mezi Tureckem a svými nepřáteli“. Brusel podle něj nemůže čekat, že Ankara změní své „protiteroristické zákony“.