Merkelová nepřijede na sjezd sesterské CSU

Německá kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová se v pátek nezúčastní sjezdu sesterské strany CSU. Podle informací listu Bild am Sonntag se na tom kancléřka shodla během soukromého pátečního jednání s předsedou Křesťanskosociální unie Horstem Seehoferem.

Sesterské formace CDU a CSU jsou organizačně samostatné. Ve Spolkovém sněmu však tradičně tvoří jednu poslaneckou frakci a prosazují společné cíle.

Merkelová na sjezdu CSU nevystoupí poprvé od roku 2005, kdy se stala kancléřkou. Vzájemná účast předsedů na sjezdech sesterských stran je přitom v rámci partnerství CDU-CSU mnohaletou tradicí, až povinností.

Neúčast Merkelové na víkendovém sjezdu CSU v Mnichově podle německých médií automaticky neznamená neúčast Seehofera na prosincovém sjezdu CDU v Essenu.

Vztahy Merkelové a Seehofera v posledním roce narušil rozdílný pohled na řešení uprchlické krize. Zatímco Merkelová prosazovala svou politiku přijímání uprchlíků, Seehofer žádal omezení počtu žadatelů o azyl a své koaliční partnerce dokonce pohrozil soudem, pokud bude ve vstřícné azylové politice pokračovat.

V posledních týdnech si k sobě obě strany začaly znovu hledat cestu, ale podle informací Süddeutsche Zeitung mají obavu, že by účast Merkelové na sjezdu CSU rychlejšímu smíření nepomohla.

Agentura DPA připomněla, že na loňském sjezdu CSU se na tribuně málem strhla ostrá výměna názorů. Seehofer totiž po projevu Merkelové politiku spolkové vlády důkladně a kriticky komentoval.