Chorvatský parlament vyslovil důvěru nové vládě

Chorvatský parlament vyslovil ve středu večer důvěru nové vládě, která vzešla ze zářijových předčasných voleb. Premiér Andrej Plenković předtím poslance seznámil se složením svého kabinetu a s jeho programem.

Podporu Plenkovičově vládě vyjádřilo po celodenní diskusi 91 zákonodárců ze 151členného sboru. Proti jich bylo 45 a tři se hlasování zdrželi. Koaliční kabinet tvoří zástupci Chorvatského demokratického společenství (HDZ), které volby 11. září vyhrálo, a reformistické hnutí Most.

„Vláda, kterou povedu, bude vládou všech Chorvatů,“ prohlásil Plenković, když sněmovnu seznamoval se složením a programem navrhovaného kabinetu. Slíbil především změny ke zlepšení podnikatelského prostředí v zemi, včetně daňové reformy a zmírnění předpisů, a reformy ve školství a justici.

HDZ a Most vytvořily vládní koalici už po loňských listopadových volbách. Po několika měsících od lednového převzetí moci se ale mezi nimi objevily neshody kvůli administrativním reformám a obsazování funkcí. Kontroverze vyvrcholily po aféře bývalého šéfa HDZ Tomislava Karamarka kvůli střetu zájmů a skončily v létě pádem vlády.

Karamarko z čela HDZ kvůli skandálu odstoupil a jeho funkci převzal Plenković. Zatím se zdá, že díky němu by se dřívější ostré spory nemusely uvnitř staronové vládní koalice opakovat.