Vlivný republikán Ryan se distancoval od Trumpa, nechce ho hájit

Vlivný republikánský předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan nebude do nadcházejících prezidentských voleb v kampani podporovat kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Místo toho se zaměří na udržení republikánské převahy v Kongresu. Prohlásil to během konferenčního telefonického rozhovoru s republikánskými členy Sněmovny reprezentantů.

Ryan počátkem června po dlouhém váhání oznámil, že bude Trumpa volit. Nyní kolegům podle zdrojů agentury AP řekl, že stranického prezidentského kandidáta nebude hájit a ani s ním nebude vystupovat v kampani. Vysvětlil však, že jeho postoj neznamená stažení podpory Trumpovi.

Myslím si, že je to jeden z klíčových momentů kampaně vzhledem k tomu, o jak mocného člověka jde.
Martin Řezníček
Paul Ryan
Zdroj: ČTK/AP/Anthony Wahl

Trump se na sociální síti Twitteru proti Ryanovi ohradil a vyzval ho, aby nemarnil čas tím, že proti němu bude bojovat. „Paul Ryan by měl věnovat čas spíše vyrovnání rozpočtu, pracovním místům a nelegálnímu přistěhovalectví a nemarnit ho bojem s republikánským prezidentským kandidátem,“ napsal miliardář.

Ryanova mluvčí podle agentury Reuters sdělila, že předseda sněmovny chce období do voleb využít k tomu, aby Republikánská strana neztratila kontrolu nad dolní komorou Kongresu. Ryan podle médií svým kolegům řekl, že nehodlá vypsat demokratce Hillary Clintonové bianko šek, takže bude v nadcházejícím měsíci agitovat pro republikánské kandidáty do Kongresu.

V listopadu totiž budou Američané volit nejen prezidenta, ale také všech 435 členů Sněmovny reprezentantů, 34 ze stovky senátorů a více než desítku guvernérů. V případě Kongresu, jehož obě komory jsou nyní pod kontrolou republikánů, není úspěch Demokratické strany vyloučen.

„Podle různých průzkumů, které si republikáni vnitřně dělají, se ukazuje, že negativní aura kolem Donalda Trumpa by mohla stáhnout šance na úspěch jednotlivých kongresmanů v jednotlivých okrscích. Právě toho se Paul Ryan obává,“ vysvětlil zpravodaj ČT Martin Řezníček.

K prezidentským volbám půjdou Američané 8. listopadu. Demokratická kandidátka Hillary Clintonová v preferencích vede zhruba o pět procent. Její náskok se drží na zhruba stejné úrovni již několik týdnů. Podle anket by bývalá ministryně zahraničí dostala ve volbách 43 procent, zatímco Trump 38.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org