V Calais už roste protiuprchlická zeď

Ve francouzském přístavním městě Calais začala výstavba protiuprchlické zdi. Migranti se tam totiž často snaží dostat do kamionů a v nich pak přes Lamanšský průliv do Británie. Plán na kilometr dlouhou a čtyři metry vysokou bariéru je ale terčem kritiky. Podle některých je zbytečná, protože migranti stejně najdou způsob, jak ji obejít.

Pokusy migrantů dostat se z Calais do Británie narušují dopravu mezi Francií a Spojeným královstvím. Migranti nezřídka házejí vozidlům do cesty různé překážky, jako větve či ulomené dopravní značky, aby se dostali do kamionů.

Zeď z hladkého betonu roste v bezprostřední blízkosti divokého uprchlického tábora, v němž žije nyní odhadem sedm až devět tisíc běženců. Má být hotova do konce roku a její stavba vyjde na 1,9 milionu liber (asi 60 milionů korun).

V Calais vzniká nová zeď
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Projekt ale kritizují někteří místní obyvatelé - přezdívají mu „velká calaiská zeď“. Podle Francoise Guennoca z organizace Auberge des Migrants je výstavba zdi zbytečná. „Je to plýtvání penězi. Pro (migranty) to teď bude nebezpečnější, pašeráci lidí zvednou ceny a lidé nakonec budou více riskovat,“ je přesvědčen Guennoc.