Turci vytlačili Islámský stát ze syrských území po celé délce své hranice

Tureckým silám a syrským povstaleckým jednotkám se na syrsko-tureckém pomezí podařilo dobýt poslední pozice samozvaného Islámského státu (IS). Úspěchy zaznamenaly také síly věrné damašskému režimu prezidenta Bašára Asada, kterým se podařilo znovu obklíčit protivládní povstalce v Aleppu.

Ztrátou několika posledních vesnic v okolí města Ar-Raj u turecké hranice nepřišel IS jen o další území, ale také o přímé spojení s vnějším světem, a tedy o přísun zahraničních bojovníků, kteří by se chtěli přidat do bojů po boku islamistů.

Nejsevernější pás území na syrsko-tureckém pomezí po finálních bojích turecké ofenzivy nyní ovládají buď kurdské milice, nebo Turecko a jím podporované bojovníci ze Svobodné syrské armády (FSA). Zatímco Kurdové mají pod kontrolou území od severovýchodní provincie Hasaká zhruba po řeku Eufrat a také okolí města Afrín, Turecko a spříznění Syřané ovládají oblast mezi městy Azáz a Džarábulus.

Vytlačit islamisty od hranice a zabránit Kurdům, aby ovládli souvislé pásmo od severovýchodního cípu Sýrie po oblast Afrínu, bylo hlavním motivem Turecka pro nedávný přímý vstup do bojů v Sýrii. Turečtí představitelé tento týden několikrát prohlásili, že po dosažení tohoto cíle se turecké tanky ze Sýrie stáhnou.

Země totiž čelí mezinárodní kritice právě kvůli tomu, že operací Štít Eufrat chce zastavit také postup kurdských sil. Ty jsou napojené na Ankaře na nepřátelskou Stranu kurdských pracujících (PKK), zároveň ale stejně jako Syrská svobodná armáda bojují proti fanatickým sunnitům a v divokém syrsko-iráckém válčišti představují jednu z nejefektivnějších sil.

Bojovníci Svobodné syrské armády
Zdroj: ČTK/ABACA

Asad obklíčil povstalce v Aleppu

Vedle toho pokračuje i vnitrosyrský konflikt; silám věrným syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi se souběžně s tureckou ofenzivou podařilo obnovit kontrolu nad územím na jihozápadě města Aleppa, a dostat tak povstalci ovládané oblasti po několika týdnech znovu do obležení. Vojáci věrní damašskému režimu během těžkých bojů ovládli území ve čtvrti Ramúsa.

Aleppo je rozdělené na povstaleckou východní a vládní západní část. Bývalo průmyslovým srdcem Sýrie a podle pozorovatelů by jeho dobytí znamenalo velké povzbuzení pro prezidenta Asada.