Obětí zemětřesení v Itálii už je téměř 280, premiér vyhlásil na sobotu státní smutek

Počet obětí středečního zemětřesení ve střední Itálii se zvýšil na 278. Téměř čtyři sta zraněných je v nemocnicích, naopak skoro 240 lidí se od středy podařilo vyprostit živých. Italský premiér vyhlásil sobotu dnem státního smutku. Vědci v oblasti i nadále zaznamenávají následné otřesy, od zemětřesení ze středečního časného rána jich bylo již přes 900.

Jeden z otřesů byl velmi intenzivní o síle 4,7 až 4,8 stupně a způsobil další škody již nyní těžce poškozeným budovám v horském městečku Amatrice, napsala agentura AP. Došlo k němu těsně před půl sedmou ráno. Některé z jiných následných otřesů měly intenzitu i 5,1 stupně. 

Záchranáři nadále prohledávají trosky, pod kterými mohou být stále zavaleni lidé, řada osob je totiž pořád pohřešována. Rozsah škod prozatím nebyl vyčíslen, ze zveřejněných fotografií je ale očividné, že některá města i vesnice byly těžce poškozeny. Nejvíce obětí, celkem 218, ohlásilo Amatrice, které je po zemětřesení prakticky zničeno. 

Mezi oběťmi bylo potvrzeno už i několik cizinců. Rumunské ministerstvo zahraničí oznámilo smrt osmi Rumunů a 21 svých občanů stále pohřešuje. Británie potvrdila úmrtí tří Britů (manželského páru a 14letého chlapce). Pod troskami ve střední Itálii zahynul i Kanaďan, Albánec a mladá Španělka.

Pod širým nebem už nikdo spát nebude

Itálie vyhlásila po ničivém zemětřesení stav nouze. Vládní opatření má zajistit rychlé poskytnutí pomoci. V první fázi uvolnil kabinet padesát milionů eur, tedy zhruba jednu a půl miliardy korun. Premiér Matteo Renzi již ve středu slíbil, že vláda nenechá nikoho bez pomoci a že vydá na pomoc postiženým oblastem 235 milionů eur (6,4 miliardy korun). Úřady už oznámily, že zajistily lůžko pro všech 3500 obyvatel, kteří provizorní příbytek potřebují.

Renzi vyhlásil sobotu dnem státního smutku za oběti středečního neštěstí. Vlajky budou staženy na půl žerdi, na mnoha místech tomu tak ovšem je už nyní. V sobotu se v bazilice v italském městě Ascoli Piceno také uskuteční pohřeb obětí z regionu Marche, kde zahynulo zhruba padesát lidí. Zúčastní se ho mimo jiné i italský prezident Sergio Mattarella. Předtím navštíví Amatrice. 

Zničený je i klášter v Amatrice

Zemětřesení poničilo na tři stovky historických památek, padesát bylo poškozeno vážně, případně se zřítilo. Srovnalo také se zemí velkou část ženského kláštera v Amatrice. Řádová sestra Mariana popsala BBC, jak se jí společně se dvěma dalšími jeptiškami a jednou starší ženou podařilo utéct.

Když zemětřesení začalo, schovaly se všechny pod stolem. Poté, co si uvědomily, že jejich životy jsou v nebezpečí, musely se rychle rozhodnout. „Chytily jsme se za ruce, zatímco se kolem nás všechno hroutilo, a utíkaly jsme. Utíkaly jsme a přežily jsme“. Tři další jeptišky a čtyři starší ženy z jiné části kláštera ale podle ní záchranáři ještě nenašli.

Další svědkyně neštěstí z Polska řekla televizi TVN24, že nikdy nezapomene na příšerný hluk, který její rodinu probudil. Společně s manželem a čtyřletým synem utekli balkonem. „Věděli jsme, že je to zemětřesení. Budu si do konce života pamatovat ten hluk, ten zlověstný zvuk pohybujících se zdí“, řekla.

Městečko Amatrice po zemětřesení
Zdroj: Reuters

Dům Bruna Santiniho, který v Amatrice žije 40 let, skončil v troskách. Na poslední chvíli zachránil sebe i svého otce – z patra ho vysoukali zborceným oknem. „Moje sestra to naštěstí přežila, stejně jako oba synovci. Byla rozvedená, bohužel jejich otce po dvou dnech stále nenašli,“ konstatoval Santini.

Představitelé postižených regionů vyzvali veřejnost, aby již neposílala žádné potraviny či základní potřeby, neboť je všeho dostatek. Pokud lidé chtějí pomoci, mají podle úřadů věnovat přes oficiální sbírky peníze. Přispět potřebným mohou lidé po celém světě i tím, že si ve vybraných restauracích zakoupí těstoviny s rajčatovou omáčkou amatriciana, která má původ ve zdevastovaném městečku Amatrice. 

Epicentrum zemětřesení bylo nedaleko regionu Aquila, kde v roce 2009 při podobně silném zemětřesení zemřelo přes 300 osob. První otřesy půdy o síle zhruba šesti stupňů překvapily ve středu obyvatele ve spánku, poté následovalo přes 200 dalších záchvěvů, z nichž ale jen jeden překročil intenzitu pěti stupňů. Plný rozsah zkázy se záchranářům odkryl po východu slunce.