V Chorvatsku jsou stále extrémně nebezpečná minová pole

V Chorvatsku stále zůstávají extrémně nebezpečná místa - minová pole. Čtvrtstoletí po začátku občanské války v někdejší Jugoslávii je tady potřeba vyčistit ještě 500 kilometrů čtverečních. Sami Chorvati odhadují, že v roce 1995 byla zaminována až pětina země.

Nebezpečná práce v těžkém terénu. Tak vypadá každodenní nasazení chorvatských pyrotechniků. „Nacházíme nevybuchlé projektily, granáty, dělostřeleckou munici. Nejčastěji ale protipěchotní miny,“ konstatuje velitel chorvatského pyrotechnického oddílu Okučani Ljubo Svalina.

V Chorvatsku nyní odstraňuje miny zhruba 650 pyrotechniků. „Musím mít ochrannou helmu a neprůstřelnou vestu. Detektor, minový bodec, motyku. Záleží na druhu miny, někdy používáme i bodáky,“ říká jeden z nich Ivan Ždravac.

Pyrotechnik Ivan Ždravac se předtím živil jako obchodník. Chtěl ale změnu a před sedmi lety se stal jako bývalý voják pyrotechnikem. Od té doby už zlikvidoval dva tisíce min. „Poprvé, když jsem narazil na minu, tak jsem byl hodně opatrný. Později se to tak trochu změní v rutinu,“ vypráví. Pyrotechnici při své práci nemůžou nic uspěchat, jedna jediná chyba je může stát život.

Miny v této balkánské zemi i přes opatrnost stále zabíjí. Poslední dva lidé zahynuli letos v dubnu. Celkem jich od konce války zemřelo dvě stě. Skoro třetina z nich byli právě pyrotechnici. V terénu proto platí přísná pravidla. Všichni bez rozdílu je musí dodržovat. Denně můžou pracovat maximálně pět hodin. „Musí být odpočatí. Před prací musí mít minimálně 12 hodin odpočinku. Nesmí být pod vlivem alkoholu. Důležitá je také dobrá psychická a fyzická kondice,“ dodává Ljubo Svalina.

Události ČT: V Chorvatsku zbývá vyčistit 500 kilometrů čtverečních kvůli nebezpečí min (zdroj: ČT24)

Pokud člověk v Chorvatsku narazí na varovné cedule, opatrnost je na místě. Za ně se prostě nesmí chodit. Každý krok může znamenat zranění nebo smrt. „Za tabulí je to nebezpečné, před tabulí ne. Nikdo by za ni neměl chodit,“ upozorňuje Dubravko Košarovski z Chorvatského centra pro odminování v Osijeku.

Každý měsíc vyčistí pyrotechnici v Chorvatsku od min zhruba dva kilometry čtvereční, úplně bez minových polí má být tato země od března 2019.