Turecký ministr zahraničí se opřel do Rakouska

Vztahy Turecka s Rakouskem a Německem (zdroj: ČT24)

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu se tvrdě obořil na Rakousko, které označil za „metropoli radikálního rasismu“. Reagoval tak na výzvu rakouského kancléře Christiana Kerna, aby Evropská unie ukončila přístupová jednání s Tureckem.

Šéf rakouské vlády Christian Kern ve čtvrtek stanici ORF řekl, že „demokratické standardy Turecka zdaleka nedostačují k tomu, abychom mohli jeho vstup (do EU) ospravedlnit“.

Výzvu k pozastavení přístupových jednání zdůvodnil rozsáhlými čistkami v armádě, státní správě a školství, které tam pokračují po nezdařeném červencovém pokusu o vojenský převrat. Kromě politické situace je podle něj překážkou také hospodářská situace země. Kernův požadavek podpořili i rakouští ministři zahraničí a obrany.

Bývalý rakouský kancléř Christian Kern
Zdroj: Reuters

„Myslím si, že to určitě souvisí s tím, jakou část politického prostoru si čím dál více zabírá FPÖ, tedy pravicoví populisté pod vedením Stracheho a s velmi silným prezidentským kandidátem (Hofer). Každá z těch významných stran se pokouší to téma uchopit, aby ubrala prostor druhým,“ prohlásil exšéf zelených Ondřej Liška, který nyní žije ve Vídni, s tím, že motivů ale bude více.

Kdyby bylo Turecko bývalo už dříve fungovalo jako nyní, přístupové rozhovory by asi nikdy zahájeny nebyly, míní Liška. Zdůraznil přitom malý respekt ke svobodám a občanským právům.

Šéf turecké diplomacie Çavuşoglu podle agentury Reuters v rozhovoru, který poskytl televizní stanici TGRT Haber, označil Kernovy výroky za „hnusné“ a všechny je důrazně odmítl.

Liška: Ve slovech rakouského kancléře cítím pragmatismus (zdroj: ČT24)

Kritiku tureckého ministra zahraničí pak ostře odmítl šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz. Ankaru vyzval, aby „mírnila výběr slov i své činy a aby se soustředila na své domácí úkoly“. 

Vídeňský místostarosta Johann Gudenus požaduje zákaz vstupu do Rakouska pro tureckého prezidenta, ministra zahraničí a ministra pro evropské záležitosti, informovala agentura APA. Člen pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a náměstek vídeňského primátora Gudenus zároveň oznámil, že 12. září společně s obyvateli města velkolepě oslaví 333. výročí osvobození Vídně od tureckého obležení.

K ukončení vstupních rozhovorů s Ankarou už dříve vyzvali také jiní evropští politici. Čistky po zmařeném pokusu o převrat v Turecku jsou totiž podle nich namířené nejen proti účastníkům puče, ale i proti odpůrcům prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Napjaté jsou i vztahy mezi Ankarou a Berlínem. Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera neexistuje v tuto chvíli mezi oběma stranami ani základ pro dialog.

Vztahy Turecka s Rakouskem a Německem se zhoršují (zdroj: ČT24)