Turci žádají pro pučisty trest smrti. „Cokoli lidé chtějí, v demokracii dostanou,“ řekl Erdogan

Příznivci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana žádají trest smrti pro ty, kteří se v noci z pátku na sobotu pokusili o vojenský převrat v zemi. Na výkřiky „Chceme trest smrti!“ prezident údajně v Istanbulu odpověděl, že žádost lidu nemůže být ignorována. „V demokracii cokoli lidé chtějí, dostanou,“ prohlásil k davu. Během večera pak znovu do ulic Ankary i dalších měst vyšly tisíce Erdoganových podporovatelů. V metropoli bylo v souvislosti s pokusem o puč zatčeno 149 policistů.

V Istanbulu se v neděli konal pohřeb šesti obětí neúspěšného puče, mezi nimiž byl i Ilhan Varank, bratr Mustafy Varanka, který byl poradcem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Prezident byl jedním z těch, kteří nesli Varankovu rakev.

Pohřbu se účastnily tisíce lidí. Někteří z přítomných podle agentury AP vyzývali k trestu smrti pro duchovního Fethullaha Gülena, kterého Erdogan označil za strůjce puče. Stejné výzvy se objevily i na setkání tureckého prezidenta s příznivci před jeho istanbulskou rezidencí.

O trestu smrti bude podle něj jeho vláda jednat s opozičními stranami. „Nebudeme toto rozhodnutí odkládat. Ti, kteří se pokusili o převrat v této zemi, musí zaplatit,“ dodal turecký prezident.

Turecko nikoho nepopravilo od roku 1984 a nejvyšší trest byl zrušen v roce 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Evropské unie. V členských zemích je totiž jak z ustanovení samotné EU, tak i Rady Evropy plošně zakázán. 

Tisícovky lidí v ulicích skandují Erdoganovo jméno

Večer opět vyšly do ulic Ankary i dalších měst tisíce Turků, aby tak dali po pátečním zmařeném pokusu o převrat najevo svou podporu prezidentu Erdoganovi a jeho straně. Demonstranti drželi v rukou turecké vlajky a zaplavili ankarské náměstí Kizilay a Taksim v Istanbulu.

Erdoganovi příznivci na Taksimském náměstí v Istanbulu
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti

Turečtí představitelé vyzvali obyvatele, aby zůstali ostražití a pokračovali v ochraně turecké demokracie. Prezident dokonce obyvatelům vzkázal, aby zůstali v ulicích až do pátku.

Podobné demonstrace se uskutečnily i před prezidentovou rezidencí v Istanbulu, v převážně kurdském Diyarbakiru a pobřežních městech Izmir a Antalya, uvedla turecká média. Při zmařeném pokusu o vojenský puč zahynulo nejméně 290 lidí a dalších přes 1400 jich utrpělo zranění.

V Ankaře zadrženo 149 policistů

V turecké metropoli bylo podle agentury Anadolu s odvoláním na úřad ankarského guvernéra zadrženo 149 policistů. V rámci probíhajícího vyšetřování pokusu o vojenský puč bylo rovněž zadrženo 70 generálů a admirálů, včetně bývalého velitele tureckého letectva Akina Öztürka.

Během rozsáhlého zatýkání bylo již zadrženo kolem 6000 lidí, především vojáků, mezi nimiž jsou i vysoce postavení generálové. Jedním z nich je i Bekir Ercan Van, velitel letecké základny Inçirlik na jihu Turecka, odkud startují stroje mezinárodní koalice do boje proti Islámskému státu v Sýrii a Iráku.

Ve vazbě skončili také soudci a státní zástupci včetně těch z ústavního soudu, Státní rady a Kasačního soudu, nejvyšších soudních instancí Turecka.