Palác bere zpátečku. Japonský císař prý abdikovat nechce

Japonský císař Akihito nemá v úmyslu abdikovat, píše AFP s odvoláním na agenturu, která se stará o císařské záležitosti. O bezprecedentním rozhodnutí monarchy informovala ve středu státní televize NHK, jež citovala zdroje z paláce. Akihitovým nástupcem na chryzantémovém trůně by měl být 56letý korunní princ Naruhito.

Podle pozorovatelů musela mít televize důvěryhodný zdroj, když takovou zprávu zveřejnila, jinak by vystupovala mnohem opatrněji. Podle zdroje NKH císařova rodina vládcovo rozhodnutí přijala. Panovník o abdikaci uvažuje už asi rok, napsala pak tisková agentura Kjódó s odkazem na nejmenovaný vládní zdroj.

Japonský premiér Šinzó Abe citlivou záležitost odmítl komentovat, stejně jako mluvčí vlády. Agentura, která má na starosti správu císařských záležitostí, ale možnost rezignace důrazně popřela. „Absolutně to není pravda,“ uvedl její představitel Šiničiró Jamamoto.

Pokud by 82letý císař skutečně odstoupil, stalo by se tak poprvé za dvě stě let. V Japonsku je rodina císaře uctívána, protože symbolizuje stabilitu a kontinuitu, abdikace tak byla pro lidi šokem. Kvůli rezignaci by bylo nutné změnit zákon, což by musel odsouhlasit parlament.

Akihito ukončil éru agresivního nacionalismu

Akihito, nejstarší syn kontroverzního válečného císaře Hirohita, je hlavou Japonska 27 let. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddanými je však chován ve stejné úctě, jako bývali jeho předkové – zejména proto, že zemi odklonil z agresivně nacionalistického kurzu z dob druhé světové války.

Císař Akihito s Barackem Obamou
Zdroj: Jim Young/Reuters

Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci. V roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. Prodělal také operaci srdce.

  • Přinesl během své vlády mnoho modernistických prvků a chtěl císařskou rodinu více otevřít veřejnosti.
  • V roce 1959 si vzal dívku z neurozených poměrů. Jejich milostný příběh tehdy fascinoval celý národ a vešel ve známost jako „tenisová romance“. Oba se seznámili právě na kurtu. S císařovnou Mičiko mají tři děti.
  • Zajímá se o podmořskou biologii.