Nečekané střídání na chryzantémovém trůně: Japonský císař hodlá abdikovat

Japonský císař Akihito překvapivě oznámil, že je připraven v příštích letech abdikovat. Podobné rozhodnutí za života monarchy je přitom v moderních dějinách Japonska bezprecedentní.

Akihito, který trpí v posledních letech zdravotními problémy, sdělil svůj záměr agentuře, jež zajišťuje chod císařského paláce. Důvod neuvedl. Akihitovým nástupcem na chryzantémovém trůně, jak je japonský císařský dvůr označován, by měl být 56letý korunní princ Naruhito.

Akihito, nejstarší syn kontroverzního válečného císaře Hirohita, je hlavou Japonska 27 let. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddanými je však chován ve stejné úctě jako bývali jeho předkové.

Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

Císař Akihito na vojenské přehlídce
Zdroj: Reuters

Pokud skutečně za svého života abdikuje, bude to v historii japonské monarchie poprvé za 200 let.

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci – v roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. V roce 2012 císař Akihito prodělal operaci srdce.

  • Akihito přinesl během své vlády mnoho modernistických prvků a chtěl císařskou rodinu více otevřít veřejnosti.
  • V roce 1959 si vzal dívku z neurozených poměrů. Jejich milostný příběh tehdy fascinoval celý národ a vešel ve známost jako „tenisová romance“. Oba se seznámili právě na kurtu. S císařovnou Mičiko mají tři děti.
  • Zajímá se o podmořskou biologii
Vydáno pod