Je to vyhlášení války, reaguje KLDR na americké sankce proti Kimovi

Za „vyhlášení války“ označila KLDR sankce, které ve středu vyhlásily Spojené státy proti severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi a dalším deseti představitelům tamního režimu. Washington nyní může zmrazit všechna jejich aktiva nacházející se v USA. Oficiální agentura komunistické diktatury KCNA uvedla, že země chystá ta „nejtvrdší odvetná opatření“.

USA sáhly k individuálním sankcím proti Kimovi a dalším činitelům represivního režimu vůbec poprvé. Důvodem je podle amerického ministerstva zahraničí fakt, že Pchjongjang páchá krutosti na milionech lidí a uplatňuje mimosoudní popravy, mučení či nucené práce.

Krok Spojených států podle prohlášení severokorejské agentury „překročil červenou linii“ a je vyhlášením války, na které KLDR odpoví nejtvrdším možným způsobem. Konkrétní podobu odvety Pchjongjang neupřesnil.

Podobnou rétoriku Severní Korea zvolila i při dubnovém společném cvičení USA a Jižní Koreje poblíž severokorejského území, žádná odvetná akce však nenásledovala. KLDR od té doby několikrát neúspěšně testovala rakety středního doletu Musudan, které by mohly zasáhnout i americké pacifické území na ostrově Guam.

Severokorejský režim již čelí mnoha mezinárodním sankcím kvůli svému jadernému a raketovému programu. Naposledy v červnu USA posílily proti KLDR finanční embargo, které má režimu zabránit v přístupu do mezinárodního finančního systému.