Smete referendum i lídra labouristů? Část poslanců chce hlasovat

Dvě labouristické poslankyně navrhují své straně hlasovat o vyslovení nedůvěry předsedovi Jeremymu Corbynovi. Jde o důsledek neúspěšného referenda – právě Corbyn a většina labouristů byli výraznou silou kampaně za setrvání země v EU. Margareth Hodgeová a Ann Cofeyová zaslali dopis šéfovi labouristických poslanců s tím, aby se členové sešli v pondělí. Nyní je na předsedovi klubu, zda mimořádnou schůzi svolá. V takovém případě by následovalo tajné hlasování mezi labouristickými poslanci už v úterý.

Mezitím zpochybnil pokračování Corbyna i další poslanec labouristů Chris Leslie. Podle něj došlo k jasným chybám v kampani strany za setrvání v EU. „Budu potřebovat opravdu hodně přemlouvání, abych se spokojil s Corbynem jako lídrem do dalších parlamentních voleb,“ řekl Leslie.

Bývalý ministr a eurokomisař Lord Mandelson zase poukázal, že Corbyn nestačí na vůdcovskou roli, což měla odkrýt právě klíčová kampaň před referendem.

Avizované snahy dvou poslankyň označil sám Corbyn za bizarní. Trvá na tom, že poctivě objížděl Británii a vysvětloval výhody setrvání v „evropské rodině“. „Líčil jsem pečlivě pracovní podmínky, záležitosti kolem zaměstnanosti i ekologických problémů,“ reagoval v pátek labouristický lídr.

obrázek
Zdroj: ČT24

Corbyn nepůsobí v čele strany ještě ani celý rok. Už od 80. let je poslancem za labouristy, ale nikdy nezastával důležitou funkci v exekutivě. Oproti svým předchůdcům přitom nepatřil k jasným přívržencům členství země v EU. V referendu v roce 1975 dokonce hlasoval proti vstupu Británie do EU. Tento postoj by ale mohl vést ke štěpení ve straně, která byla v posledních letech jasně proevropská.

Se stávajícími podmínkami členství v EU Corbyn spokojen úplně není, ale zároveň tvrdí, že to neznamená, že chce Unii opustit. Požaduje větší „sociální solidaritu“ v Evropě a nevylučuje uspořádání vnitrostranické konference ohledně toho, jak se k referendu postavit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Corbyn je rovněž ostrým odpůrcem politiky rozpočtových škrtů, důrazně kritizoval britskou účast ve válce v Iráku a je pro opětovné zestátnění železnic a energetických společností.

Ve čtvrtečním referendu zvítězili stoupenci brexitu o více než milion hlasů. Premiér David Cameron následne oznámil, že na podzim plánuje rezignovat na funkci. Také u konzervativců se proto diskutuje o novém vedení. Skloňován je hlavně bývalý londýnský starosta Boris Johnson.