Doufali jsme v opak, ale rozhodnutí Britů respektujeme, zní z USA

Spojené státy nejsou nadšené z britského rozhodnutí dát sbohem Evropské unii. Prezident Barack Obama i viceprezident Joe Biden přesto rozhodnutí britských občanů respektují a věří v pokračování hluboké spolupráce se Spojeným královstvím.

Obama je přesvědčen, že Británie a EU zůstanou pro Spojené státy „nepostradatelnými partnery“, a to i poté, co začnou jednat o budoucnosti vzájemných vztahů.

O tom, že brexit nepoškodí vzájemné vztahy Londýna a Washingtonu, je přesvědčen i viceprezident Joe Biden.

Před referendem se americký prezident silně přimlouval za setrvání Británie uvnitř evropského společenství, nyní ale konstatoval, že vůle lidu promluvila. „Respektujeme jejich rozhodnutí,“ řekl Obama a dál ujistil, že zvláštní americko-britské vztahy potrvají i nadále.

„Musím říci, že jsme očekávali jiný výsledek. Byli bychom dali přednost jinému výsledku… Spojené státy ale pojí se Spojeným královstvím dlouhodobé přátelské vztahy a toto zvláštní pouto přetrvá,“ dodal Biden v projevu během návštěvy irského Dublinu. „Plně respektujeme rozhodnutí, které učinili,“ uvedl.

Naopak s výsledkem referenda vyjádřil spokojenost republikánský kandidát do Bílého domu Donald Trump, který mluví o „fantastickém výsledku“ a počítá s tím, že Británie nebude jedinou zemí, která se rozhodne z Unie odejít.