Na světě žije přes 45 milionů moderních otroků. Trpí i v Česku

Nadace Walk Free Foundation (WFF) vydala novou zprávu o stavu moderního otroctví. Odhaduje, že se týká 45,8 milionů lidí po celém světě, což je skoro o třetinu více, než se doposud předpokládalo. Nejvíce otroků žije v Indii, podíl zotročeného obyvatelstva je nejvyšší v KLDR. V rámci Evropské unie patří k nejhorším zemím Česká republika.

„Musíme si přestat myslet, že otroctví je věcí minulosti,“ napsala WWF ve vyjádření k nové zprávě pro americkou stanici CNN. „Vlastní podstata moderního otroctví spočívá v tom, že je utajované a skryté, což ale neznamená, že neexistuje,“ upozorňuje nadace.

Otroctví WFF definuje jako „situaci zneužití, kterou osoba nemůže odmítnout či opustit z důvodu hrozby, násilí, donucení, zneužití moci nebo podvodu.“ Je zakázané téměř ve všech zemích světa, děje se však v každé. 

Častěji jsou zotročeny ženy a dívky, každá třetí zaznamenaná oběť je ještě dítě. Nezřídka se lidé stávají otroky již v pěti letech života. Většina otroků je zneužívána někým, koho dobře znají a komu důvěřují.

Sedmdesát procent moderních otroků je využíváno k nucené práci. Ta přispívá k produkci minimálně 136 různých komodit v 74 zemích světa. WFF odhaduje, že otroctví generuje 150 miliard dolarů ročně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výsledky získala WFF na základě průzkumů a statistického modelování. Jen v Indii žije bezmála 20 milionů lidí v otroctví, v poměru na počet obyvatel jich je ale nejvíc v Severní Koreji. Podle nadace je ve východoasijském totalitárním státě zotročeno 4,37 procent obyvatelstva, tedy skoro každý dvacátý.

„Přestože je obtížné informace o Severní Koreji ověřit, existují všudypřítomné důkazy, že obyvatelé podléhají státem sankcionované nucené práci, jako političtí vězni i jako pracovníci na zahraničních kontraktech,“ tvrdí organizace. „Musíme dát najevo, že otroctví nebudeme tolerovat a když je součástí režimu, neměli bychom s ním obchodovat,“ soudí zakladatel nadace Andrew Forrest.

V Česku je skoro dvakrát víc otroků než na Slovensku

Asi 58 procent všech otroků žije v Indii, Číně, Pákistánu, Bangladéši a Uzbekistánu. Největší podíl zotročeného obyvatelstva mají po KLDR Uzbekistán, Kambodža, Indie a Katar. Režimy, které proti modernímu otroctví zakročují nejméně, jsou kromě Severní Koreji Írán, Eritrea, Rovníková Guinea a Hong Kong.

Naopak vlády v Nizozemsku, Spojených státech, Británii, Švédsku a Austrálii WFF za boj proti otrokářství pochválila. V Evropě je nejvíce otroků v Makedonii (0,64 procenta populace), následuje Turecko, Polsko, Bosna a Hercegovina, Rumunsko, Řecko a Česká republika (0,404 procenta). Pro srovnání – na Slovensku žije v moderním otroctví 0,228 procenta obyvatel. 

V Evropě coby regionu je otroctví rozšířeno nejméně, podle organizace je ale hlavním zdrojem a destinací nucené práce a sexuálního zneužívání. Forrest proto západní vůdce vyzývá k činu. „Nejedná se o AIDS nebo malárii. Otroctví jsme způsobili sami, a protože jde o podmínky lidí, můžeme je napravit,“ apeluje.

Vydáno pod