Největší diamantová burza světa řeší podvod za 1,5 miliardy

Tradiční diamantový trh v izraelském Tel Avivu řeší velkou aféru. Jeden z renomovaných obchodníků totiž ukradl drahé kameny v přepočtu za jednu a půl miliardy korun. Skandál zastínil i obvyklý vrchol sezony, kterým je právě končící veletrh surových diamantů.

Respektovaný prodejce Chanán Abramovič je ve vyšetřovací vazbě kvůli ztraceným diamantům za 65 milionů dolarů. Soudkyně mu nedávno jeho pobyt znovu prodloužila. Chanán Abramovič měl podle dohod pro dvanáct firem jako dealer přeprodat diamanty. Za zboží ale nezaplatil. Na podvodu se možná podílela i jeho rodina.

„V tomhle byznysu všichni obchodují na základě důvěry. A když se něco stane, je tu vnitřní rozhodčí řízení. Tentokrát ale škody byly příliš vysoké a všechno příliš složité. Takže se vedení burzy rozhodlo obrátit se na úřady,“ uvedl bývalý mluvčí Izraelské diamantové burzy Jaakov Almor.

Události: Izraelská diamantová burza řeší podvod za 1,5 miliardy (zdroj: ČT24)

Diamantová burza v Izraeli vznikla v 60. letech a v současnosti je největší na světě. Zahrnuje přes tisíc společností obchodujících s diamanty.

Stát se členem diamantové burzy není jednoduché. Podmínkou je pracovat v této branži nejméně osm let, uchazeči také procházejí několika testy na detektoru lži a kontroluje se i jejich minulost. V přísně střežených místnostech nyní pracuje 3500 takto prověřených prodejců.

Aféra bude mít dopad na už tak klesající izraelský obchod v důsledku světové diamantové krize. Loni burza prodala drahé kameny za 20 miliard dolarů a za 6 miliard další vyvezla.

Vydáno pod