Trump má dost hlasů pro nominaci do prezidentských voleb

Podle propočtů agentury AP má republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dost delegátů pro získání automatické stranické nominace do boje o Bílý dům. Trump potřeboval k nominaci získat 1237 delegátů, podle AP jich nyní má o jednoho více.

Kromě delegátů získaných v primárních volbách a v nominačních shromážděních deklarovala podporu kontroverznímu kandidátovi i řada delegátů s volným hlasem, takzvaných superdelegátů, kteří nejsou vázáni výsledky primárek. 

„Oslovil část voličů, kterým se nelíbí, v jakém stavu se naše země nyní nychází,“ ozřejmila své rozhodnutí podpořit Trumpa Pam Pollardová z Oklahomy. Předseda republikánské buňky v Coloradu Steve House zase oceňuje Trumpovy zkušenosti a úspěch z podnikání: „Vůdčí schopnosti jsou vůdčí schopnosti. A pokud  se obklopí i politickým umem, bude to v pořádku.“

Primárkové klání skončí 7. června, kdy republikány čeká hlasování v pěti státech, kde je ve hře 303 delegátů. Trumpovi poslední straničtí rivalové John Kasich a Ted Cruz ukončili své kampaně už začátkem května. 

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Agentura AP dospěla k celkovému počtu delegátů ochotných odevzdat hlas právě Trumpovi dotazováním mezi superdelegáty. Poznamenala ale, že podpora řady z nich je „přinejlepším vlažná“. Hlas dají Trumpovi prý jen z loajality vůči voličům, kteří většinově newyorského magnáta podpořili. Někteří delegáti prý prohlásili, že pokud se na nominační konferenci bude hlasovat ve druhém kole, Trumpa už nepodpoří.

Druhé kolo na červencovém sjezdu v Clevelandu ale nejspíš už nebude. I kdyby Trump snad ještě podporu 1238 delegátů neměl, v nadcházejících primárkách potřebné hlasy snadno získá.

Podle regulí v Republikánské, ale i Demokratické straně platí, že kandidát zaručující se nadpoloviční většinou delegátských hlasů získá automaticky nominaci hned v prvním kole hlasování na nominačním sjezdu. Republikáni i demokraté budou na sjezdu rozhodovat v červenci, samotné volby prezidenta USA se uskuteční v listopadu.