Triumf má jméno Trump. Jeho hlavní rival po porážce v Indianě končí

V primárkách v americkém státě Indiana vítězili rebelové. Zásadní dopad mělo hlasování hlavně pro lídra republikánské kampaně Donalda Trumpa. Získal 53 procent hlasů a jeho dosavadní největší konkurent – texaský senátor Ted Cruz – vzápětí kampaň vzdal. Mezi demokraty podle prvních odhadů vyhrál Bernie Sanders, pro sprint Hillary Clintonové za nominací to ale znamená spíše drobné zabrždění.

Newyorský realitní magnát těsně před indianskými volbami prohlásil, že pokud vyhraje, je souboj o nominaci ukončen. O to se nakonec postaral jeho hlavní konkurent. „Od začátku jsem říkal, že vytrvám tak dlouho, dokud je teoretická šance na vítězství. Těžce se to říká, ale dnes večer to vypadá, že tato šance skončila. V Indianě jsme udělali vše, co se dalo, ale voliči rozhodli jinak,“ prohlásil Cruz ke svým sympatizantům.

Trump vyhrál s 53 procenty a získal tak nejméně 51 z 57 delegátů. Ve dvou menších okrscích se ještě hlasy sčítají. Texaský senátor měl na kontě necelých 34 procent, třetí v pořadí guvernér Ohia Kasich pouze devět.

S těžkým srdcem – ale nezměrnou vírou v budoucnost tohoto národa – kampaň ukončujeme.
Ted Cruz
Dosavadní uchazeč o nominace, texaský senátor

 „Je to neuvěřitelný den, večer i rok,“ řekl Trump svým příznivcům na podiu v New Yorku. „Nádherně se na to dívá – Ameriku znovu učiníme skvělou.“ 

Indiana tak znamená výrazný otřes v dosavadním závodě republikánů. Hlavní proud strany navíc poprvé oficiálně připouští to, čemu doufal, že se vyhne. Řada vlivných republikánů – s nechutí v ústech – Trumpa označuje za předpokládaného nominanta v boji o Bílý dům. Někteří tvrdí, že i přesto magnáta podpoří, pro jiné by zase „menším zlem“ byla i favoritka demokratů Hillary Clintonová.

Ted Cruz
Zdroj: Reuters

Trumpovi podle aktuálního propočtu zbývá k automatické nominaci 241 delegátů, zatím jich má 996. V Indianě je k dispozici 57 delegátských hlasů, což je s výjimkou Kalifornie nejvíce mezi zbývajícími státy, kde se primárky ještě nekonaly.

  • REPUBLIKÁNI:
  • Trump: 51 (celkem 1053)
    Cruz: 0 (celkem 572)
    Kasich: 0 (celkem 156)
    K zisku nominace je nutné získat 1237 hlasů.
  • DEMOKRATÉ
  • Sanders: 39 (celkem 1398)
    Clintonová: 29 (celkem 2208)
    K zisku nominace je nutné získat 2383 hlasů.

Republikánská pravidla v Indianě zvýhodňují vítěze. Pokud Trump vítězství potvrdí, automaticky získá 30 delegátů. Zbývajících 27 delegátů je vždy po třech rozděleno mezi devět kongresových okrsků, vítěz okrsku pak bere všechny tamní delegáty. Jestliže miliardář vyhraje nejen na celostátní úrovni, ale i ve všech okrscích, obdrží všech 57 delegátů, což mu podle mnohých analytiků zřejmě zajistí nominaci.

Jak dopadne Trumpova nominace na samotné republikány? Mnohá média hovoří výmluvně:

Ještě není konec, vyhlašuje Sanders

Clintonová prohrála souboj s levicovým senátorem, který po sečtení většiny hlasů získal 43 delegátů oproti jejím 37 (o zbylých se rozhoduje), celkově se však nominaci opět přiblížila. Demokraté volí poměrným systémem a oba kandidáti si mezi sebe rozdělí 92 delegátských hlasů. Clintonové k jistotě nominace chybí kolem 200 delegátů.

„Volební tým Clintonové si myslí, že závod demokratů je u konce. Mám pro ně špatnou zprávu: mýlí se,“ prohlásil vermontský senátor Sanders. I když jeho šance nejsou valné, dokázal znovu nahlodat sebevědomí Clintonové i jednotu strany v boji proti Trumpovi. Početné základně mladých podporovatelů a donátorů dodal další elán – zřejmě jedinou věc, na kterou i on sám v téměř prohraném boji může sázet.  I přes porážku v Indianě je velkou favoritkou nominace právě Clintonová.

Bernie Sanders
Zdroj: Reuters