V4 chce vyslat do Pobaltí rotační jednotku

Brífink po jednání ministrů obrany V4 (zdroj: ČT24)

Visegrádská čtyřka chce vyslat do Pobaltí v roce 2017 rotační jednotku. Nabídku podle deklarace, kterou podepsali ministři obrany Visegrádu, předloží na varšavském summitu NATO v červenci. Zástupci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska od úterý jednali o aktuálních bezpečnostních otázkách na zámku v Liblicích na Mělnicku.

Rotační jednotka by v Pobaltí působila v rámci posilování alianční vojenské přítomnosti na východě, konkrétně by šlo o výcvik a cvičení.

Ministři také potvrdili záměr připravit další bojovou skupinu (Battle Group EU) zemí visegrádské čtyřky pro první pololetí roku 2019. Společná bojová skupina V4 od ledna do konce června drží za Evropskou unii bojovou pohotovost.

  • Visegrádská skupina (také nazývaná Visegrádská čtyřka nebo V4) je aliance čtyř států střední Evropy: Česka, Maďarska, Polska, Slovenska.
  • Novodobá Visegrádská trojka vznikla 15. února 1991 (deset dní před zánikem Varšavské smlouvy) na setkání maďarského premiéra Józsefa Antalla, prezidenta ČSFR Václava Havla a polského prezidenta Lecha Wałęsy ve Visegrádu. Po rozdělení ČSFR se označení aliance změnilo na Visegrádská čtyřka (V4), jelikož členství se převedlo na oba nástupnické státy Česko i Slovensko.
  • Dne 4. května 2012 se zástupci ministerstev obrany členských států Visegrádské skupiny v Litoměřicích dohodli na sestavení společného bojového uskupení armád - Visegrádské bojové skupiny.
  • Zdroj: Wikipedia