Policie v Paříži zadržela 24 demonstrantů proti reformám

Francouzská policie v noci zadržela 24 lidí v okolí pařížského náměstí Republiky, kde se už téměř měsíc konají demonstrace proti reformě zákoníku práce i obecně proti sociální nerovnosti ve společnosti. Skupiny protestujících házely na policii předměty a zapalovaly auta.

Ke střetům demonstrantů s policisty došlo v několika francouzských městech už ve čtvrtek, kdy proti vládnímu záměru změnit zákoník práce protestovalo podle oficiálních odhadů až 170 tisíc lidí. Podle organizátorů se demonstrací zúčastnilo až půl milionu osob.

Celkem bylo po celé zemi ve čtvrtek zadrženo 124 lidí, informoval ministr vnitra Bernard Cezeneuve. Zranění utrpělo údajně 24 policistů, z toho tři velmi vážné.

Události: Dozvuky násilných protestů ve Francii (zdroj: ČT24)

Hnutí Nuit debout (Noc vzhůru), které už od konce března okupuje pařížské náměstí Republiky, vzniklo v souvislosti s protesty proti reformě zákoníku práce ministryně Myriam El Khomriové.

Kritici odsuzují hlavně tři body, a to záměr zavést maximální výši odstupného v případě propouštění, zmírnění podmínek propouštění zaměstnanců z ekonomických důvodů a menší závaznost dodržovat pětatřicetihodinový pracovní týden, který socialisté prosadili v roce 2000. Ve „výjimečných případech“ by podle návrhu reformy mohli zaměstnanci pracovat až 60 hodin týdně.

Cílem vlády je zpružnit pracovní trh a snížit vysokou nezaměstnanost. Na konci února bylo ve zhruba 66milionové Francii bez práce přibližně 3,6 milionu lidí.