Zákazníci prostitutek zaplatí ve Francii pokutu 40 tisíc korun

Francouzské Národní shromáždění po letech bouřlivých debat definitivně schválilo návrh nového zákona o prostituci. Za „nákup sexuálních služeb“ zaplatí zákazníci pokutu 1500 eur (40 500 korun). Paříž se inspirovala podobně přísným zákonem zavedeným ve Švédsku.

Prostituce byla dosud ve Francii legální. Trestalo se kuplířství, stejně jako veřejné nabízení prostituce, za což nově prostitutky trestány nebudou. Pokud bude klient přistižen s prostitutkou opakovaně, zvýší se pokuta až na 3750 eur.

Zákazníkovi může být navíc nařízena účast na kurzu věnovanému boji s prostitucí. „Tento zákon je nezbytný proto, aby nebylo možné pokládat za normální nákup něčího těla,“ uvedla socialistická poslankyně Maud Olivierová, která nový zákon iniciovala.

Stoupenci změn argumentují i bojem proti pašování lidí. Z odhadovaných třiceti až čtyřiceti tisíc prostitutek ve Francii je podle oficiálních odhadů velká většina cizinek - původem z východní Evropy, Afriky, Číny a Latinské Ameriky.

Prostituce
Zdroj: Martin Štěrba, Josef Horázný/ČTK
  • Nový zákon patří podle komentátorů k nejpřísnějším v Evropě. Obdobný zákon, který platí od roku 1999 ve Švédsku, byl inspirací i pro francouzské zákonodárce. Podle švédských úřadů omezil prostituci o polovinu. Klienti jsou trestáni také v Norsku, Británii a na Islandu.

Proti trestání klientů tvrdě vystupují organizace prostitutek. „Dopady si umíme představit. Ty, které si to mohou dovolit, budou odjíždět do sousedních zemí. Ostatní budou vyhledávat agentury, salony, prostředníky v roli kuplířů, aby jim zajistili kontakt s klienty,“ tvrdí Morgane Merteuilová ze syndikátu sexuální práce Strass.

Při projednávání zákona se proti němu pořádaly před parlamentem protesty. Petici proti novým zákazům podepsala již dříve řada celebrit, včetně herečky Catherine Deneuveové a zpěváka Charlese Aznavoura.

Česko nemá zákonnou úprava prostituce. Ta sama o sobě není trestná, což platí i pro zákazníky prostitutek.