Po celé Brazílii protestoval proti prezidentce milion lidí

Téměř milion lidí se v neděli ve zhruba 160 městech po celé Brazílii sešel k protestům proti prezidentce Dilmě Rousseffové. Napsala to agentura DPA s odvoláním na údaje brazilské policie. Kritici Rousseffové chtějí, aby odstoupila kvůli politické krizi a ekonomické recesi.

Nespokojenost prohloubil rozsáhlý korupční skandál. Brazílie navíc čelí nejhorší ekonomické recesi za 25 let. Prezidentka již dříve uvedla, že se obává střetů mezi svými příznivci a odpůrci. Demonstrace ale probíhaly v klidu, o žádných závažných incidentech média neinformovala.

Rozsáhlá účast na protestech by podle pozorovatelů mohla Rousseffovou, která bojuje o politické přežití, oslabit. Naopak nízká účast by jí mohla poskytnout argument, že většina národa si její odchod nepřeje.

Podle údajů poskytnutých policií v odpoledních hodinách brazilského času přišlo ve 160 městech demonstrovat přinejmenším 960 tisíc lidí. V hlavním městě Brasílii se například sešlo kolem 100 tisíc odpůrců prezidentky. Z Ria de Janeiro hlásí organizátoři účast až 200 tisíc Brazilců.

Rozsahem největší akce by měla být v Sao Paulu, nicméně přesný údaj zatím není k dispozici, napsala DPA.

Prezidentka čelí ústavní žalobě, tedy procesu takzvaného impeachmentu, vyvolané opozicí kvůli tomu, že údajně na svou kampaň použila nelegální peníze z úplatků od společnosti Petrobras. Organizátoři protestů, svolávaných především přes sociální sítě, nicméně zdůraznili, že demonstrace nejsou spojeny s žádnou politickou stranou.

Organizátoři již předem dali najevo, že očekávají velkou účast. Odhadli to na základě předchozích demonstrací. „Lidé trpí. Ceny každý měsíc stoupají,“ řekl agentuře AP jeden z demonstrantů, kteří mířili do ulic Ria de Janiero. „Kdyby byla Brazílie soukromá společnost, měla by Dilma (Rousseffová) už dávno padáka,“ dodal.