Soudkyně odklepla částečné vyklizení uprchlické kolonie Džungle v Calais

Francouzská soudkyně Valerie Quemenerová souhlasí se záměrem úřadů nechat částečně vyklidit nouzovou migrantskou kolonii zvanou Džungle u francouzského města Calais. Soudkyně rozhodla na základě výslechů obou stran sporu, jimiž jsou francouzské úřady na straně jedné a obyvatelé kolonie a aktivisté na straně druhé.

V Calais se už několik let hromadí lidé, kteří se chtějí ilegálně dostat do Británie. Loni se situace vyhrotila, úřady obehnaly tamní přístav a tunel pod Lamanšským průlivem ostnatým drátem a vyslaly tam stovky policistů.

Podle soudu nemohou úřady jižní část kolonie srovnat se zemí úplně. Zůstat musí společné prostory jako školy nebo modlitebny. Úřady původně nařídily vyklizení prostoru do úterního večera tento týden, ale bylo třeba počkat na soudní rozhodnutí. Soud vynesení verdiktu v citlivé záležitosti v úterý odložil.

V příštích dnech se nic zásadního měnit nebude. Místní prefektura se nechala slyšet, že vystěhování není otázkou nastávajících dní. Nehodlá ani proti uprchlíkům použít sílu. Bude se je snažit s pomocí nevládních organizací přesvědčovat tak, jak to dělala dosud.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT ve Francii

Životní podmínky v tamním táboře připomínají chudinské čtvrti velkoměst v rozvojovém světě a francouzské úřady to už dále nechtějí akceptovat. „V oblasti jsou vážné problémy v oblasti hygieny a také jsou tam potíže s násilím,“ říká mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet.

Podle úřadů se plánované vyklizení týká 800 až 1000 lidí, ale humanitární organizace se domnívají, že je to ve skutečnosti mnohem víc a že pro tyto lidi nejsou zajištěny dostatečné ubytovací kapacity.

Je tam zima, ale i škola

V provizorních přístřeších je zima a mezi lidmi se šíří choroby. Přesto mnozí tvrdí, že má pro ně komunita svůj význam. Obchoduje se tu, místní muži o sebe pravidelně dbají a fungují tu školy a knihovna. Humanitární organizace mají nyní o osud lidí obavy. „Nedemolujte, co tu stojí, dokud nepřijdete s dobrým řešením. Riskujete, že se dostanou do táborů, kde budou žít v mnohem horších podmínkách,“ uvedla Ginny Howellsová z organizace Save the Children.

„Nabídneme ochranu všem, kteří žijí v jižní části kolonie v Calais, zejména nezletilým bez doprovodu,“ prohlásil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Migranti by se měli přestěhovat do nového kontejnerového tábora nebo do přijímacích center v jiných regionech.