Donald Trump má německé kořeny. A je na ně hrdý

Trump se ke svým německým kořenům hrdě hlásí (zdroj: ČT24)

Poklidné německé město a bouřlivák americké politiky Donald Trump k sobě na první pohled nemůžou mít dále. Právě tady má ale republikánský kandidát na prezidenta a hlasitý odpůrce migrantů své kořeny. A hrdě se k nim hlásí.

Jihoněmecké městečko Kallstadt s 1200 obyvateli proslulo díky ryzlinku a dvěma lidem, kteří se prosadili za oceánem – zakladateli kečupového impéria Henry Heinzovi a Donaldu Trumpovi, nejhubatějšímu uchazeči o Bílý dům.

Trump se ke svým německým kořenům hrdě hlásí
Zdroj: ČT24

„Můj pradědeček Friedrich Trump přišel do Spojených států v roce 1885. Přidal se ke zlaté horečce a dařilo se mu fantasticky, miloval tuhle zemi. A víte co? Já miluju také Kallstadt,“ vypráví Trump.

Starosta města ukazuje, že tu dodnes žijí Trumpovi příbuzní. Jedním z nich je muž, který pracuje jako řidič. Ani on – stejně jako Donald Trump – v sobě podnikatelského ducha nezapře. „Víno z Kallstadtu jsme podávali na korunovaci královny Alžběty. Možná se bude podávat i na inauguraci amerického prezidenta,“ předvídá.

Jiná Trumpova vzdálená příbuzná dokonce o miliardářovi a teď i politické hvězdě před časem natočila dokument. „Nepřekvapilo mne, že kandiduje na prezidenta. Myslím, že se na něco takového vždycky chystal,“ uvažuje Simone Wendellová.

Samotný Trump se v německých kořenech poznává: „Lidé z Kallstadtu jsou velmi spolehliví a silní. A já se tak cítím také.“

Kallstadt proslul hlavně díky vínu
Zdroj: ČT24

A platí to i opačně. Vlastnosti amerického politika jsou blízké i vinaři Alexi Messerovi, byť jeho rodina má blíž spíš ke kečupovému králi Heinzovi. „Místní lidé jsou nepochybně sebejistí. A Trumpovi sebejistota neschází,“ ujišťuje Messer, který šéfuje kallstadské vinařské asociaci.

Do dnešního Kallstadtu by ale podle členek místního ženského spolku prostořeký republikán nezapadl. „Osobně si myslím, že je příliš radikální. Jsme přátelské město,“ míní Veronika Schrammová.

Že by sem zaneprázdněný Trump v dohledné době zavítal, nikdo z místních nečeká. Kdyby se tak přece jen stalo, neměl by prý vynechat místní specialitu - plněný vepřový žaludek.