Texas hlásí první přenos viru zika sexuálním stykem

V americkém Texasu byl prvně potvrzen přenos viru zika sexuálním stykem. Tamní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí potvrdilo, že k nákaze došlo v oblasti Dallasu. Nový pacient měl mít sexuální styk s osobou, která se nedávno vrátila ze země s již potvrzeným výskytem viru.

„Z toho, co dosud víme, zika se může přenášet sexem. To určitě zvýší naše úsilí v informační kampani. Vedle abstinence jsou kondomy samozřejmě nejlepší prevencí před přenosem,“ zmínil ředitel zdravotnického střediska v Dallasu Zachary Thomson.

Virus, který pravděpodobně způsobuje vývojovou poruchu mozků lidských plodů, by se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) mohl vedle Ameriky rozšířit i do Afriky a Asie. Agentura už v pondělí vyhlásila stav nouze a vytvořila také zvláštní celosvětový tým. Chce využít mimo jiné zkušeností z krize kolem epidemie eboly v západní Africe.

Detailní snímek viru zika
Zdroj: Reuters

Podle WHO je nyní nejdůležitější zabránit rozšíření viru zika do Afriky a Asie, tedy na kontinenty s nejvyšší porodností na světě. V Latinské Americe je třeba dobře informovat těhotné ženy, jak se mají chovat, aby se nemoci vyhnuly.

Proti viru zika dosud neexistuje účinný lék a ani vakcína. Podle WHO je její výroba otázkou spíše let než měsíců. Lékaři dosud předpokládali, že virus přenáší pouze speciální druh komára. Na území Spojených států zatím takový přenos zaznamenán nebyl.