Ankara: Ruská stíhačka opět narušila turecký vzdušný prostor

Turecký vzdušný prostor opět narušil ruský bombardér (zdroj: ČT24)

Ruský stíhací bombardér Su-34 v pátek narušil turecký vzdušný prostor. Oznámilo to turecké ministerstvo zahraničí a předvolalo si kvůli tomu ruského velvyslance. Letadlo mělo být v tureckém vzdušném prostoru 20 až 25 sekund, a to nad územím provincie Gaziantep u hranic se Sýrií. Rusko tvrzení Ankary odmítlo a označilo je za tureckou propagandu.

Loni v listopadu turecká armáda sestřelila ruské letadlo, které podle turecké strany narušilo její vzdušný prostor blízko syrských hranic. Incident vyvolal diplomatickou krizi mezi oběma zeměmi.

Za pokračující napjaté situace přišlo turecké ministerstvo zahraničních věcí s dalším obviněním ohledně opětovného narušení vzdušného prostoru dalším ruským strojem. Letadlo bylo, jak se praví v prohlášení, před vstupem do tohoto prostoru několikrát varováno v ruštině i v angličtině. Ministerstvo podle agentury AP obvinilo Rusko z eskalace napětí a varovalo, že Moskva ponese zodpovědnost za případné „strašlivé“ následky.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan následně oznámil, že se chce kvůli incidentu setkat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Předchozí incidenty ukázaly, jak je takové jednání nebezpečné. Vyzývám Rusko, aby jednalo zodpovědně a plně respektovalo vzdušný prostor NATO. Rusko musí podniknout všechna nutná opatření, aby zajistilo, že se žádné takové narušení už nebude opakovat.
Jens Stoltenberg

Rusko loni odmítlo, že se sestřelený letoun dostal do tureckého vzdušného prostoru. Moskva po incidentu zavedla sérií sankcí vůči Turecku, zvláště ekonomických, a současně obvinila Ankaru z finanční podpory teroristické organizace Islámský stát (IS), mimo jiné tím, že od ní Turci nakupují ropu.

Jak Rusko, tak Turecko podnikají nálety na Sýrii. Postoj k syrské krizi je ovšem rozděluje.